Imprumuturile de stat

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.51

nivel: Liceu

- Imprumuturile de stat exercita o anumita influenta atat asupra generatiilor prezente, cat si asupra celor viitoare. Ganeratiile prezente isi redistribuie o parte din venituri prin subscrieri la imprumuturi, iar generatiile viitoare vor suporta rambursarea imprumuturilor, plata dobanzilor. Totul depinde insa de destinatiile date imprumuturilor, de eficienta cu care ele sunt folosite.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imprumuturile de stat

- Imprumuturile de stat exercita o anumita influenta atat asupra generatiilor prezente, cat si asupra celor viitoare. Ganeratiile prezente isi redistribuie o parte din venituri prin subscrieri la imprumuturi, iar generatiile viitoare vor suporta rambursarea imprumuturilor, plata dobanzilor. Totul depinde insa de destinatiile date imprumuturilor, de eficienta cu care ele sunt folosite.

1.3. Tipuri de imprumuturi publice interne

Imprumuturile publice interne se contracteaza pe piata financiara nationala. Aceste imprumuturi au ca sursa capitalurile active temporar disponibile, capitalurile rentierilor, veniturile banesti vremelnic disponibile, economiile banesti ale producatorilor mici si mijlocii si diferite alte surse.

Imprumuturile publice interne pot fi “de fapt (reale)” si “formale”. Imprumuturile “de fapt (reale)” sunt acelea care efectiv se acopera cu capital intern, adica domiciliul de subscriptie corespunde cu domiciliul real al capitalului national. Imprumuturile cu caracter formal sunt acelea la care subscrierile se fac in interiorul tarii, insa in cea mai mare masura capitalul subscris provine din afara granitelor tarii. Este posibil ca un imprumut real sa devina formal prin cumpararea obligatiunilor de la subscriptorii interni de catre personae juridice si fizice din strainatate.

Din punct de vedere al venitului care se acorda subscriitorilor, exista:

- imprumuturi cu dobanda, la care statul acorda subscriitorilor o anumita dobanda pe an;
- imprumuturi cu dobanda si castiguri, la care statul acorda o dobanda anuala, precum si castiguri, dar numai obligatiunilor care ies castigatoare prin tragerile la sorti periodice de amortizare;
- imprumuturi cu castiguri, pentru care suma c ear fi putut fi acordata ca dobanda se plateste sub forma de castiguri, insa numai detinatorilor de obligatiuni care ies castigatoare la tragerile la sorti periodice de amortizare.
- Imprumuturi fara pierderi. Sunt acelea in care toate obligatiunile emise sunt purtatoare de castiguri. La fiecare tragere, in suma castigurilor este cuprinsa si valoarea obligatiunilor. Imprumuturile se sting pe masura platii castigurilor.

Din punct de vedere al termenului, exista:

- imprumuturi pe termne scurt, contractate pe o perioada de timp pana la un an;
- imprumuturi pe termen mediu, care se contracteaza pe cativa ani;
- imprumuturi pe termen lung, care se contracteaza pe mai multi ani.
- Imprumuturile fara termen (perpetue) sunt acelea in ale caror conditii nu sunt prevazute termene de stingere. La un imprumut astfel contractat, statul plateste un venit annual numit renta. Practic, stingerea acestor imprumuturi are loc prin cumpararea de catre stat tuturor obligatiunilor existente pe piata.

Din punct de vedere al caracterului, exista:

- imprumuturi voluntare (patriotice), prin care statul se adreseaza sentimentului si spiritual de datorie al cetatenilor. Cunoscut fiind faptul ca in materie de venituri patriotismul este uneori destul de redus, in majoritatea cazurilor subscrierile la aceste imprumuturi aduc dezamagiri pentru stat;
- imprumuturi fortate (obligatorii), care se constracteaza de catre stat cand acesta are nevoie urgenta de bani. Imprumutul fortat este un act de constrangere din partea puterii publice, facand ca imprumutul sa dobandeasca natura unui impozit.

Din punct de vedere al pozitiei statului fata de creditori, exista:

- imprumuturi contractate direct de catre stat;
- imprumuturi constractate de catre agenti economici si de alte entitati, garantate de stat.

In functie de repartizarea titlurilor, se disting: imprumuturi cu nivel limitat si imprumuturi cu nivel nelimitat. In primul caz, Guvernul stabileste un plafon al imprumuturilor care nu poate fi deposit. In al doilea caz, subscriptorii pot cumpara cate titluri doresc ei.
In afara de imprumuturi, pentru a-si procura venituri, in perioada de criza, statul poate recurge si la alte mijloace, care ii agraveaza si mai mult situatia economica, monetara si financiara. Astfel de mijloace pot fi:

- emisiunea de hartie monetara, care are caracterul unui imprumut fortat;
- plata datoriilor statului cu titlu de renta;
- consolidarea facultative sau obligatorie, prin care bonurile de tezaur pe termen scurt se inlocuiesc cu titluri de renta perpetua sau amortizabile pe termen lung, ceea ce echivaleaza cu o consolidare fortata.

1.4. Garantiile de stat pentru imprumuturile interne

Pentru imprumuturile interne exprimate in moneda nationala, constractate de persoane juridice de la oi institutie creditoare pentru finantarea proiectelor sau altor activitati de importanta prioritara pentru Romania, Ministerul Finantelor este autorizat sa eita garantii in limita si cuantumul aprobat de Guvern sau Parlament.

Ministerul Finantelor, in calitate de girant, si persoana juridical ce constracteaza un imprumut cu garantia statului, in calitate de garantat, incheie o conventie in care sunt stipulate drepturile si obligatiile partilor semnatare, inclusive cele referitoare la plata comisionului de risc. In baza acestei conventii, Ministerul Finantelor emite in favoare institutiei creditoare scrisoarea de garantie, in care se mentioneaza termenii si conditiile de acordare a garantiei.
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.