Imprimanta matriciala

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 5.00

nivel: Facultate

2.Imprimantele matriceale
Acest tip de imprimanta este caracterizat de faptul ca imprimarea se produce prin lovirea acestor ace de o bandă impregnată cu tuș. Calitatea rezultată în urma acestui procedeu nu este una foarte ridicată, dar numai aceste impri­mante pot fi folosite pentru printuri pe hârtie autocopiativă sau pe hârtii speciale cu mai multe straturi (ca de exemplu facturile fiscal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imprimanta matriciala

2.Imprimantele matriceale
Acest tip de imprimanta este caracterizat de faptul ca imprimarea se produce prin lovirea acestor ace de o bandă impregnată cu tuș. Calitatea rezultată în urma acestui procedeu nu este una foarte ridicată, dar numai aceste impri­mante pot fi folosite pentru printuri pe hârtie autocopiativă sau pe hârtii speciale cu mai multe straturi (ca de exemplu facturile fiscale). Aceste operațiuni nu pot fi realizate de imprimante cu jet de cerneală sau laser, din motive evidente.

2.1Diferentierea imprimantelor matriciale
Diferențierea imprimantelor matriceale se face în funcție de viteza și calitatea imprimată. Viteza este măsurată în cps, prescurtare ce vine de la characters per second (caractere pe secundă). Aceasta poate varia de la 50 cps până peste 500 cps, în funcție de model. In general, viteza de imprimare variază și în funcție de calitatea dorită pentru imprimare.

Calitatea printării depinde în cea mai mare măsură de numărul acelor pe care capul de imprimare îl are la dispoziție. Există două feluri de capete de imprimare: cu nouă ace și cu 24 de ace.
Evident, cele cu 24 de ace oferă o calitate mai ridicată a imprimării. Princi-palul dezavantaj al acestui tip de imprimante este factorul zgomot.

Chiar dacă cele mai recente modele sunt semnificativ mai silențioase decât mod-elele de acum 10 ani. ,,bâzâitul" produs în timpul tipăririi este extrem de ne-plăcut. Nu este posibilă eliminarea definitivă a zgomotului, pentru că este vorba de o imprimantă de impact. In concluzie, această tehnologie de impri-mare este o soluție ieftina, monocoloră sau cel mult bicoloră. Schimbarea culorii presupune schimbarea benzii impregnate cu tuș, uzual negru, cu o alta impregnată cu tuș de altă culoare.

Costul de tipărire per pagină este de până la 10 ori mai mic decât în cazul unui alt tip de imprimantă. în ciuda costului de imprimare redus, arta de utilizare a acestor imprimante scade în fiecare an.

De exemplu, dacă în anul 1991 s-au vândut peste 10 milioane de bucăți, în 2001 s-a ajuns ca numărul de exemplare vândute să scadă sub 3,5 milioane și tendința descrescătoare a continuat în fiecare an. Imprimanta cu ace este preferată de cei care lucrează în contabilitate, în primul rând pentru facturi, mai ales că la acestea calitatea imprimării nu este chiar foarte importantă .

O impriminata matriciala functioneaza dupa principiul descris in figura de mai sus.Imprimantele matriciale sunt impartite in doua grupuri: imprimante matriciale seriale si imprimante matriciale liniare. Diferenta dintre imprimanta matriciala seriala si cea liniara este ca aceasta din urma foloseste in loc de capul de scriere niste ciocane de scriere. Acestea sunt aranjate pe un rand orizontal in loc de o coloana verticala si scrierea se face linie cu linie.

Sfaturi. La achiziționarea unei astfel de imprimante trebuie să luați în considerare câteva aspecte. Prețul de achiziție este cel mai important, mai ales că poate varia foarte mult. Atenție, uneori prețul mai mare nu justifică și plusul de viteză sau de calitate a imprimării pe care îl obțineți.

Dacă vreți să folosiți impri­manta în contabilitate, verificați înainte cu programul de contabilitate pe care îl utilizați dacă aceasta va putea fi folosită, altfel veți avea surprize neplăcute. Desigur, orice problemă poate fi rezolvată, dar dacă ele pot fi evitate.

De asemenea, verificați posi­bilitatea de a regla distanța de lucru a matricei cu ace. în cazul în care banda cu tuș începe să se uzeze, modificarea distanței de impact este de dorit. O distanță mai mică va duce la creșterea calității imprimării.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.