Imprimanta laser

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.00

nivel: Facultate

Limbajele de tiparire. Cel mai raspandit limbaj in momentul de fata este PCL (Printer Control Language), acesta fiind folosit initial in cazul imprimantelor matriciale. Prima versiune de larga raspandire a fost versiunea 3, care oferea suport doar pentru anumite sarcini simple, iar PCL4 a adus o imbunatatire a suportului pentru tiparirea graficelor. PCL5 ofera facilitati precum scalarea fonturilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imprimanta laser

Limbajele de tiparire. Cel mai raspandit limbaj in momentul de fata este PCL (Printer Control Language), acesta fiind folosit initial in cazul imprimantelor matriciale. Prima versiune de larga raspandire a fost versiunea 3, care oferea suport doar pentru anumite sarcini simple, iar PCL4 a adus o imbunatatire a suportului pentru tiparirea graficelor. PCL5 ofera facilitati precum scalarea fonturilor si suportul formatelor vectoriale.

De asemenea, PCL5 foloseste diferite tipuri de compresie astfel incat se obtinea o crestere considerabila a vitezei de tiparire. PCL5e a adus odata cu el comunicatia bidirectionala, pentru raportarea informatiilor de stare ale imprimantei, insa nu a adus imbunatatirea calitatii de tiparire. PCL6 a fost introdus in anul 1996 si este un limbaj complet rescris.

Apartinand companiei Adobe Systems, limbajul PostScript a fost introdus in anul 1985. Limbajul PostScript realizeaza o descriere a paginilor in mod vectorial, apoi trimite datele catre imprimanta pentru a fi resterizate. PostScript 1 este un limbaj folosit de editurile mari datorita faptului ca putem transforma imagini de 300 dpi in imagini de 2400 dpi, folosite de masinile de tiparit. 48224ooh94ueu7x
PostScript 2 a fost o compresie superioara, conducand la cresterea vitezei de tiparire a imbunatatit algoritmii de halftoning si modul de administrare a memoriei.

PostScript 3 include imbunatatiri semnificative aduse modulului de interpretare, acest lucru afectand in mod direct si pozitiv calitatea, siguranta, eficienta si productivitatea.GDI (Graphical Device Interface) reprezinta o alternativa in fata imprimantelor care folosesc PostScript sau PCL. Limbajul foloseste resursele PC-ului pentru a efectua toate prelucrarile asupra documentului ce urmeaza a fi tiparit sub mediul Windows, trimitand apoi informatia direct in format bitmap pentru a fi tiparita.

Viteza de tiparire. Spre deosebire de modelele cu jet de cerneala, in cazul imprimantelor laser viteza de tiparire reala se poate apropia foarte mult de cea specificata de producator. In unele cazuri, viteza specifica reprezinta viteza mecanismului de tractare a hartiei, respectiv numarul de pagini goale pe care imprimanta este capabila sa le transporte intr-un minut din tava de alimentare in tava de colectare. De asemenea unii producatori specifica viteza de tiparire in format Letter si nu A4, lungimea unei coli de format Letter fiind mai mica si implicit viteza mai mare. oe224o8494ueeu

Mecanismul de manipulare a hartiei. Alaturi de formatul maxim suportat, un alt element important este constituit si de varietatea tipurilor de media suportate de imprimanta (transparente, calc, plicuri, carton). Capacitatea de alimentare este un alt element important, fiind recomandabila o corelare a acesteia cu nevoile reale.

Interfata. Calea de comunicare dintre PC si imprimanta reprezinta un element extrem de important atunci cand timpul de asteptare este pretios. Posibilitatea de conectare in retea devine obligatorie atunci cand echipamentul urmeaza sa fie folosit de mai multi utilizatori. Pentru cei care vor folosi imprimanta acasa sau intr-un birou de 2-3 persoane conectarea USB este suficienta, cu conditia ca in cazul partajarii, sistemul pe care aceasta este instalata sa fie pornit in permanenta.

Memoria. Asa cum spuneam modelele care folosesc limbajul GDI nu necesita prea multa memorie, toata prelucrarea cazand in sarcina PC-ului. Celelalte modele, mai ales cele de retea, folosite in paralel de mai multi utilizatori vor avea nevoie de o cantitate semnificativa de memorie instalata pentru a putea duce la bun sfarsit toate sarcinile primite.

Consumabile. Este bine cunoscut faptul ca, in cazul imprimantelor de orice fel, pretul de achizitie este mai putin important decat costurile de exploatare ulterioare. Foarte important este costul pe pagina pe care va trebui sa si-l calculeze fiecare utilizator in parte. Acesta trebuie includa pretul tonerului, pretul hartiei folosite si, in unele cazuri, pretul unitatii fotoconductoare.

Exista modele la care unitatea fotoconductoare este inclusa in cartusul de toner, astfel incat schimbarea cartusului implica si schimbarea acesteia. Alte modele, folosesc unitate fotoconductoare separata, aceasta trebuind sa fie schimbata dupa un numar mai mare de pagini, dar implicand totusi un cost suplimentar.

Cum functioneaza? O sarcina electrica este mai intai proiectata pe un tambur care se invarte prin intermediul unui roller primar de sarcina. Tamburul are o suprafata dintr-un plastic special. Dispozitivele electronice gestioneaza un sistem care "scrie" lumina pe tambur.

Lumina cauzeaza sarciniii electrostatice sa dispara din partile expuse ale tamburului. Suprafata tamburului trece printr-o "baie" de particule foarte fine din pudra de plastic uscata, cunoscuta si sub numele de toner. Partile incarcate electrostatic ale tamburului atrag particulele de pudra. Apoi, tamburul depoziteaza pudra pe o bucata de hartie care trece printr-un "fuzionator" (fuser) care, cu ajutorul caldurii si al presiunii, "lipeste" pudra de plastic de hartie.

Fiecare din acesti pasi are numeroase optiuni tehnice. Una dintre cele mai interesante este aceea ca unele imprimante "laser" folosesc de fapt un sir liniar de diode luminiscente (LED-uri) pentru a scrie lumina pe tambur. La baza, tonerul are in componenta cerneala si include, de asemenea, ceara sau plastic pentru ca particulele sa se topeasca la trecerea prin fuser.

Hartia poate fi incarcata cu sarcina de semn opus sau nu. Fuzionatorul poate consta intr-un cuptor cu infrarosu, o rola incalzita sau, la unele imprimante rapide si scumpe, o lumina xenon. . Acelasi principiu de functionare il au si copiatoarele xerox, doar ca aici urma imprimarii se realizeaza pe tambur nu cu laser ci cu ajutorul unui spot de lumina dat de un bec cu incandescenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.