Impozitul pe salarii si varsarea la buget

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Liceu

Impozitul pe salarii, ca principal impozit direct, instituit la 1 ianuarie 1991, inlocuieste impozitul pe fond total de retribuire din 1977 al unitatilor de stat, cooperatiste si obstesti.
Vechiul impozit avea un caracter static, intrucat nu era legat direct de nivelul salariilor individuale, si ca atare, se prelua la Bugetul de Stat un impozit stabilit direct proportional cu marimea fondu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impozitul pe salarii si varsarea la buget

Impozitul pe salarii, ca principal impozit direct, instituit la 1 ianuarie 1991, inlocuieste impozitul pe fond total de retribuire din 1977 al unitatilor de stat, cooperatiste si obstesti.
Vechiul impozit avea un caracter static, intrucat nu era legat direct de nivelul salariilor individuale, si ca atare, se prelua la Bugetul de Stat un impozit stabilit direct proportional cu marimea fondului total de retribuire. Subiectul impozitului este reprezentat de persoana juridica, iar baza de impozitare - fondul total de retribuire, care cuprindea: salariile tarifare, indemnizatiile, primele si orice alte drepturi salariale, prevazute de lege, iar cotele de impunere erau proportionale, diferentiate pe ramuri, subramuri si activitati economico-sociale, cuprinse intre 14,5% si 17,5%.

Nu se tinea asadar cont de cuantumul salariului primit lunar de orice salariat si nici de situatia personala a contribuabilului.
Trecerea la economia de piata a impus adoptarea unui sistem de impozitare a salariilor mai flexibil, care sa tina cont de puterea contributiva a fiecarui subiect impozabil, impozitul capatand astfel un caracter personal, direct. Calcularea, retinerea si varsarea impozitului pe salarii Impozitul pe salarii se calculeaza lunar de catre platitorii acestora pe fiecare loc de munca asupra totalitatii venitului realizat in luna expirata de catre fiecare salariat utilizand cotele progresive pe transe.

Tehnica aplicarii cotelor progresive pe transe presupune divizarea venitului lunar impozabil pe transe, calcularea impozitelor partiale si impozitului final determinand impozitului ce revine platitorului, prin cumularea impozitelor partiale. Caracteristic acestui impozit este modul de percepere, adica metoda stopajului la sursa (retinerea de la salariat de catre persoana fizica sau juridica platitoare a salariului sau a altor drepturi salariale, precum si venituri asimilate acestora.
Ca modalitati de impunere se utilizeaza impunerea cumulata si impunerea separata.

Impunerea se face cumulat pentru veniturile obtinute la acelasi loc de munca, adica in situatia in care salariatii obtin in aceeasi unitate pe langa veniturile realizate in cadrul functiei de baza si alte venituri de natura salariala si a altor drepturi salariale in bani si/sau natura.
Impunerea se face separat pentru veniturile obtinute pe fiecare loc de munca, adica pentru veniturile realizate in cadrul altor unitati decat unitatea detinatoare a cartii de munca. In cazul salariilor platite in valuta, in prezent, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotelor de impozit asupra veniturilor transformate in lei, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.