Impozitele pe avere

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Stabilirea impozitului pe veniturile persoanelor fizice se face de regula anual, pe baza unei declaratii de impunere data de subiectul impozitului.Incasarea impozitelor stabilite asupra veniturilor din salarii, dobanzi, rente etc. se face, in cele mai frecvente cazuri, prin stopajul la sursa, iar impozitele aplicate asupra celorlalte venituri sunt incasate direct de la contribuabilii platitori. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impozitele pe avere

Stabilirea impozitului pe veniturile persoanelor fizice se face de regula anual, pe baza unei declaratii de impunere data de subiectul impozitului.Incasarea impozitelor stabilite asupra veniturilor din salarii, dobanzi, rente etc. se face, in cele mai frecvente cazuri, prin stopajul la sursa, iar impozitele aplicate asupra celorlalte venituri sunt incasate direct de la contribuabilii platitori.

Impozitele pe veniturile persoanelor fizice inregistreaza cresteri continue pe plan mondial. Ele detin ponderi mai mari in totalul veniturilor bugetare, comparativ cu cele detinute de impozitele pe veniturile persoanelor juridice.In Romania, cel mai important impozit, din categoria impozitelor pe veniturile persoanelor fizice, este in prezent impozitul pe salarii.

Impozitele pe avere
Sunt instituite in legatura cu existenta drepturilor de proprietate, ale diferitelor persoane fizice si juridice, asupra unor bunuri mobile si imobile.
In practica fiscala din diferite tari aceste impozite exista sub urmatoarele forme principale:
- impozite propriu - zise asupra averii;
- impozite asupra circulatiei averii;
- impozite asupra sporului de avere sau cresterii averii.
I
mpozitele propriu - zise asupra averii
Se practica in doua variante:
- ca impozite asezate asupra averii, platite din venitul produs de averea respectiva;
- ca impozite instituite pe substanta insasi a averii si platite chiar din aceasta.

Acestea din urma au de regula un caracter exceptional, fiind percepute o singura data(de exemplu, in timpul sau dupa incheierea unui razboi).
Cele mai frecvente impozite asezate asupra averii propriu - zise sunt:impozitele pe proprietatile mobiliare;impozitele asupra activului net.

Impozitele pe proprietatile mobiliare sunt intalnite in mod frecvent sub forma impozitelor asupra terenurilor si cladirilor.
Baza impozabila asupra bunurilor care intra sub incidenta fiscala a acestei categorii de impozite o reprezinta, fie valoare de inlocuire sau valoarea declarata de proprietar a bunurilor respective, fie veniturile capitalizate rezultate din folosinta acestor bunuri.
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.