Impozite - notiuni generale

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Din punct de vedere material, impozitul reprezinta o suma concreta de bani, pe care contribuabilii o preleveaza in favoarea statului in anumite perioade de timp, conform unei proceduri stabilite.
Ca o categorie economica, impozitul reprezinta o relatie baneasca, aparuta in cadrul miscarii intr-o singura directie a valorii de la contribuabili spre stat, in marime si termeni prestabiliti. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impozite - notiuni generale

Din punct de vedere material, impozitul reprezinta o suma concreta de bani, pe care contribuabilii o preleveaza in favoarea statului in anumite perioade de timp, conform unei proceduri stabilite.
Ca o categorie economica, impozitul reprezinta o relatie baneasca, aparuta in cadrul miscarii intr-o singura directie a valorii de la contribuabili spre stat, in marime si termeni prestabiliti.
Din punct de vedere juridic, impozitul reprezinta o obligatie publica a fiecarui contribuabil de a transmite statului o parte din veniturile sau averea sa.

Din notiunile mentionate recurg si principalele trasaturi ale impozitelor:Legalitatea impozitelor. Aceasta presupune, ca instituirea de impozite se face in baza autorizarii conferite prin lege. Nici un impozit al statului nu se poate stabili si percepe, decat daca exista legea respectiva cu privire la impozit.
Obligativitatea impozitelor. Aceasta inseamna, ca plata nu este benevola, ci are caracter obligatoriu pentru toate persoanele care obtin venituri sau detin bunuri din categoria celor supuse impozitarii, conform legilor in vigoare.

Nerestituirea impozitelor. Prevede, ca prelevarile de impozite la fondurile publice de resurse financiare se fac cu titlu definitiv si nerambursabil. Adica, transferurile de impozite facute in aceste fonduri sunt utilizate numai la finantarea unor obiective necesare tuturor membrilor societatii si nu unor interese individuale sau de grup.Nonechivalenta impozitelor. Poate fi inteleasa, pe de o parte, ca o plata in schimbul careia contribuabilii nu beneficiaza de contraservicii imediate si direct din partea statului, pe de alta parte, ca o diferenta intre cuantumul impozitelor platite si valoarea serviciilor primite in schimb in viitor.

Taxa reprezinta plata efectuata de persoanele fizice si juridice pentru serviciile prestate acestora de institutiile publice care primesc, intocmesc sau elibereaza diferite acte, presteaza servicii si rezolva alte interese legitime. Conform Codului fiscal al Republicii Moldova (art. 6 (2)), taxa este o plata obligatorie cu titlu gratuit, care nu este impozit.Taxele intrunesc o serie de trasaturile specifice impozitelor, si anume: obligativitatea, nerambursabilitatea, dreptul de urmarire in caz de neplata. Totodata, exista o serie de trasaturi specifice ale taxelor, care se refera la:
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.