Imposibilitatea hirotonirii femeilor in biserica catolica

3x puncte

categorie: Religie

nota: 7.31

nivel: Facultate

Isus le-a inclus în exemplele din învățăturile Sale, arătând clar că mesajul Său era și pentru ele. Prin respectul pe care li l-a dat, Isus a pus femeia pe plan de egalitate cu bărbatul, a stabilit același standard ambele sexe și le-a oferit mântuirea în același fel.
După înviere femeiles-au alăturat celorlalți urmași ai lui Isus „rugăciuni și cereri”, având comuniune cu ei (Fp.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imposibilitatea hirotonirii femeilor in biserica catolica

Isus le-a inclus în exemplele din învățăturile Sale, arătând clar că mesajul Său era și pentru ele. Prin respectul pe care li l-a dat, Isus a pus femeia pe plan de egalitate cu bărbatul, a stabilit același standard ambele sexe și le-a oferit mântuirea în același fel.
După înviere femeiles-au alăturat celorlalți urmași ai lui Isus „rugăciuni și cereri”, având comuniune cu ei (Fp.1,14).

Ele au primit puterea și darurile Sfântului Spirit la Rusalii (Fp.2,1-4,18).Casa Mariei, mama lui Ioan Marcu, a devenit centrul Bisericii din Ierusalim (Fp.12,12). Prima persoană convertită de Pavel în Europa a fost o femeie, Lidia (Fp.16,14). Priscila, împreună cu soțul ei l-au învățat pe Apolo adevărurile depline ale Evangheliei. Cele patru fiice ale lui Filip profețeau (Fp.21,9).

Multe alte femei, cum a fost de plidă Fivi, erau creștine active angajate în vestirea Evanghelie mai ales în ceea ce privește într-ajutorarea, caritatea, cum am spune noi astăzi, erau foarte active în pastorația socială a Bisericii în timp ce administrarea sacramentelor, așa cum voi relata în capitolul următor era lăsată pe seama Apostolilor și ucenicilor acestora preoți și episcopi.

I 2 Despre rolul femeii în Magisteriul Bisericii.Biserica este conștientă de aportul specific al femeii în slujirea Evangheliei speranței. Evenimentele desfășurate de-a lungul timpului în comunitatea creștină dovedesc faptul că femeile au avut mereu un loc important în mărturisirea Evangheliei.

Trebuie amintit ceea ce au realizat adesea în tăcere și taină, prin primirea și transmiterea darului lui Dumnezeu, femeile în calitate de mame- prin maternitatea fizică sau spirituală, de fiice sau surori- care poartă în nucleul familial și societate bogățiile sensibilității lor al intuiției al generozității și statorniciei lor, de femei muncitoare- prin contribuția pe care o aduc la elaborarea unei culturi capabile să unească rațiunea și sentimentul, la o concepție de viață mereu deschisă „misterului” la edificarea de structuri economice și politice tot mai bogate ale umanității, ca femei consacrate- care după exemplu Mariei se deschid cu docilitate și fidelitate la iubirea lui Dumnezeu.

Pe baza bogatelor mărturii ale trecutului, Biserica își exprima încrederea proprie în ceea ce pot face femeile de astăzi pentru creșterea speranței la toate nivelurile. Sunt diverse aspecte ale societății contemporane care constituie o provocare pentru capacitatea pe care o au femeile de a primi, împărtăși și genera iubire, cu tenacitate și în mod gratuit.

Ne putem gândi de exemplu, la răspândita mentalitate științifică-tehnică ce pune în umbră dimensiunea efectivă și funcția sentimentelor, la lipsa gratuității, la teama de a da naștere copiilor, la dificultatea de a se situa în reciprocitate cu celălalt și de a accepta ceea ce e diferit de sine.

Însă, pentru ca femeia să-și poată îndeplini bine rolul în Biserică, familie sau societate, trebuie promovată demnitatea femeii, deoarece demnitatea femeii și a bărbatului sunt identice, amândoi sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (Gen.1,27). Trebuie evitate acele condiționări care de-a lungul timpului au făcut dificil drumul femeii neluate în seamă în demnitatea sa, deformată în prerogativele sale, marginalizată.

Aici ne putem gândi la faptul că și astăzi, într-o societate post-modernistă femeia este în anumite locuri discriminată și de aceea trebuie amintit că este urgentă obținerea peste tot a unei egalități efective a drepturilor persoanei, paritatea salariilor, egalitatea între soți, darul maternității care trebuie felicitat și nu damnat, condamnarea tuturor formelor de violență sexuale, denunțarea culturii hedoniste și mercantiliste care promovează exploatarea sistematică a sexualității, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.