Importanta structurilor sociale in analiza regionala

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.89

nivel: Facultate

. Spatiul social, presupune ( cf. A Fremont, 1979 ) o combinatie puternica de relatii reciproce intre indivizi si intre acestia si locurile in care-si desfasoara cea mai mare parte a vietii sociale ducind la instaurarea coeziunii si formind in cele din urma un grup social distinct deci o clasa socio-spatiala (A Reynaud, 1981). Legaturile puternice inte oameni si teritoriul pe care-l ocupa sint stu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta structurilor sociale in analiza regionala

. Spatiul social, presupune ( cf. A Fremont, 1979 ) o combinatie puternica de relatii reciproce intre indivizi si intre acestia si locurile in care-si desfasoara cea mai mare parte a vietii sociale ducind la instaurarea coeziunii si formind in cele din urma un grup social distinct deci o clasa socio-spatiala (A Reynaud, 1981). Legaturile puternice inte oameni si teritoriul pe care-l ocupa sint studiate de mult timp ( unii au numit chiar societatile primitive "societati geografice", J Bonnemaison, 1979 de ex.)

Societatile moderne chiar daca nu ating aceste forme extreme de atasament local antreneaza doua consecinte : tendinta de omogenizare culturala si autodefinirea grupului social fata de cele vecine in termeni de interioritate, identitate sau superioritate (e suficient sa amintim opozitia pe care o fac toti parizienii sau bucurestenii intre ei si " provinciali" ).Problema dezvoltarii CSS (claselor socio-spatiale) a suscitat si suscita vii discutii in privinta genezei lor. In perspectiva sistemica notiunea de baza este cea de entropie inversa (R Callois,1982 ) in spatele careia trebue sa vedem capacitatea de organizare a unui grup social, de creare a unei " ordini" interne.

Aceste forme de organizare se difuzeaza la scurta distanta ajungind la crearea unor CSS polarizate ( organizate disimetric in jurul unui/mai multi poli ) si omogena prin formarea unei arii culturale. Exista numeroase ex. de CSS dinamice care au reusit sa-si impun propriul model de organizare unui saptiu mai larg ( aici se afla de altfel unul din resorturile genezei regiunilor ), de ex. cetatile grecesti antice in perioada pericleeana, Florenta sau Venetia medievala, ori in sens mai larg, Scotia sec.

XVIII sau California sec. XX. In toate cazurile este vorba despre grupuri sociale posedind o coeziune si o capacitate de inovatie si creatie ce le permite sa fie extrem de productive economic si cultural. CSS pot sa decada sau sa dispara prin absorbtia intr-o alta CSS mai dinamica.In primul caz e vorba de cresterea entropiei ( a dezordinii deci ) in celalalt de impunerea altui model de orgnaizare de catre o CSS mai dinamica, cu o pozitie mai favorabila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.