Importanta pregatirii pedagogice

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.40

nivel: Facultate

Astfel, acestia vor sti sa isi stabileasca obiectivele operationale ale unei lectii de limba si literatura romana, sa isi aleaga judicios strategia (metodele si mijloacele de invatamant), sa imbine diferitele forme de activitate cu elevii (frontala, pe grupe, individuala), sa respecte principiile didactice in organizarea si in desfasurarea orelor de limba si literatura romana, manifestand rigoare [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta pregatirii pedagogice

Astfel, acestia vor sti sa isi stabileasca obiectivele operationale ale unei lectii de limba si literatura romana, sa isi aleaga judicios strategia (metodele si mijloacele de invatamant), sa imbine diferitele forme de activitate cu elevii (frontala, pe grupe, individuala), sa respecte principiile didactice in organizarea si in desfasurarea orelor de limba si literatura romana, manifestand rigoare stiintifica si creativitate.

Studentul aspirant la profesia de dascal si profesorul debutant trebuie sa considere pregatirea metodica esentiala, asa cum este fizica pentru inginer sau anatomia pentru medic. Fara o buna pregatire metodica, ei nu vor putea promova examenul de titularizare in invatamant si nici macar suplinire nu vor putea primi. Iata de ce ii sfatuim sa isi insuseasca toate cunostintele ce vor fi prezentate in continuare, sa consulte bibliografia aferenta si sa rezolve sarcina de lucru propusa in final (testul de autoevaluare).

Un rol extrem de important in formarea viitorilor profesori de limba si literatura romana il are practica pedagogica din timpul facultatii. Din pacate, foarte putine institutii de invatamant superior acorda practicii pedagogice atentia cuvenita; in cele mai multe cazuri, practica este vazuta ca un lucru prea putin serios in comparatie cu celelalte discipline de invatamant care se predau studentului.

Orele de practica pedagogica se distribuie profesorilor universitari ca niste plombe sau ca niste resturi, pentru a li se completa norma didactica. Practica pedagogica este facuta in paralel cu prelegerile de metodica specialitatii, dupa ce, in anul I, studentii au urmat cursurile de psihologie scolara si de pedagogie.

Orele de practica pedagogica presupun mai intai asistenta la profesorul din scoala generala unde a fost repartizat studentul si predarea a minimum 3 lectii, cu intocmirea proiectelor didactice aferente, sub indrumarea profesorului din scoala (proiectele vor fi evaluate si avizate si de catre profesorul indrumator din partea facultatii, inainte de predarea celor 3 lectii).

De asemenea, fiecare student practicant are obligatia sa-si asiste colegii la lectiile predate de acestia si sa participe la discutiile purtate pe marginea fiecarei lectii, spunandu-si parerea. O alta obligatie a studentului practicant o reprezinta intocmirea caietului de practica pedagogica.

In acest caiet, vor fi consemnate observatiile facute la lectiile tinute atat de profesorul din scoala, cat si de ceilalti studenti practicanti, precum si alte activitati la care a participat studentul practicant: activitati educative, serbari, ore de dirigentie, vizite si excursii tematice etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.