Importanta plantelor

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.59

nivel: Gimnaziu

Plantele au o importanta foarte mare in viata oamenilor; incepand de la vitaminele si diferitele substante care sunt foarte bune pentru organismul uman, pana la faptul ca pot face fotosinteza, ceea ce este un factor esential pentru viata de pe aceasta planeta.
In primul rand as vrea sa vorbesc de vitaminele B care majoritatea se iau din plante.

Vitaminele B:

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta plantelor

Plantele au o importanta foarte mare in viata oamenilor; incepand de la vitaminele si diferitele substante care sunt foarte bune pentru organismul uman, pana la faptul ca pot face fotosinteza, ceea ce este un factor esential pentru viata de pe aceasta planeta.
In primul rand as vrea sa vorbesc de vitaminele B care majoritatea se iau din plante.

Vitaminele B:

Grupul vitaminelor B

-B1 (tiamina B)
-B2 (riboflabiena)
-PP factor pelagropreventiv
-B6 factor antidermatic
-Acid folic
-B12 (cianocobalamine)
-Acid pantotenic
-Biotina
-Inozitol

Vitaminele hidrosolubile

Grupa vitaminelor B

Termenul de vitamina B a fost folosit la începutul secolului nostru pentru a denumi factorul carențial al bolii beri-beri ,extras din orezul nedecorticat. În prezent se știe ca nu este vorba despre o vitamina B ci despre un complex de vitamine B substanțe ce au urmatoarele particularități comune:
-proveniența (drojdia de bere)
-solubilitatea în apa
-rolul nutrițional fundamental în activitatea metabolismului celular
Vitamina B se gaseșteîn cantități suficiente în alimentația raționala si corect preparată .Unele vitamine B sunt sintetizate de organism. Vitaminele B participă la procesele de oxidoreducere, la metabolismul glucidelor, lipidelor, proteinelor ,intervin în funcțiile sistemului nervos, a unor glande endocrine .

B1

Vitamina B1 este numită si vitamina antiberiberică .A fost izolata în anul 1911 de Funk, din tărâțele de grâu. Windaus și Wiliam îi stabilesc în anul 1931 constituția chimică. Vitamina B1 este solubilă în apă, alcool. Solubilitatea ei crește în mediu alcalin. Are un miros caracteristic și este stabilă la o temperatură obișnuită, peste 100 grade C se descompune.

Absorbția si metabolismul. Vitamina B1 extrasă din alimente sau sintetizată de bacteriile intestinale se absoarbe prin simpla difuziune la nivelul intestinului subțire. Prin resorbția intestinală ajunge în sânge sub formă liberă.

E xcreția vitaminei B1 se face pe cale renală în cantități de 50-250 micrograme. Valori mai mici de 40 de micrograme indică carența vitaminei B1.

Vitamina B1 intervine în procesele metabolice de bază ale organismului, cu rol de coenzime. Participă la procese generale de oxireducere, reglează schimburile gazoase, joacă un rol important în funcțiile sistemului nervos central și periferic și a glandelor endocrine. De asemenea, intervine în metabolismul apei si reglează funcțiile motorii, secretorii și de absorbție digestiva.

Surse: în alimente de origine vegetală (cereale mai puțin legume) și animală (carne, peste, lapte, oua etc). Cele mai mari cantități de vitamină B1 se gasesc în drojdia de bere, in coaja si germenii boabelor de grâu.

Antivitamina B1 (piritiamina, neopiritiamina etc). Produc fenomene paralitice.

B2

Vitamina B2 se mai numește și vitamina hidrosolubilă de creștere . Este termostabilă (rezistă si la 120 de grade C), solubilă în apă si alcool, cu solubilitate crescută in mediul alcalin.

Vitamina B2 a fost izolată pentru prima oară în anul 1933 si sintetizată de Kareer în 1935.

Absorbția și metabolismul. Riboflavina se descompune la nivelul intestinului sub forma liberă, după care ajunge în ficat si rinichi. Nu se depozitează în organism. Eliberarea se face prin fecale și mai puțin prin urină. Intervine în procesele de oxireducere, în metabolismul glucidelor, lipidelor în funțiile sistemului nervos, a aparatului vizual și are rol antitoxic (plumb, mercur).

Surse: alimente de origine animală (lapte, ouă, ficat, creier, splina), crustacee și unele vegetale (spanac, salată verde, roșii etc).

Vitamina B2 poate fi sintetizată de unele bacterii.

B3

Vitamina B3 (PP) cuprinde acidul nicotinic și amida acidului nicotinic cu proprietăți aproape identice precum și o serie de derivați ai acidului nicotinic.

Nucleul de baza al vitaminei este nucleul pirimidinic cu 5 atomi de carbon și un atom de azot. Acidul nicotinic și amida nicotinica sunt substanțe cristaline, incolore, solubile în apa, alcool, termostabile.

Absorbția si metabolismul. Sunt absorbite la nivelul intestinului de unde pătrund în sânge. Se elimină prin urină, fecale, tranpirație.

Vitamina B3 previne și vindeca pelagra, caracterizată prin tabloul simptotic a celor “trei D” (demența, diaree, dermatita). Ele participă de asemenea la procesele de oxireducere, la metabolismul glucidelor, proteinelor, a produșilor pigmentari si influentează sistemul nervos și activitatea unor glande cu secreție interna. Este binecunoscuta și a acțiunea vasodilatatoare a vitaminei B3.

Surse: alimente vegetale mai ales în coaja boabelor de cereale, în drojdia de bere, alimente de origine animală (carne, rinichi, ficat)

Antivitamina B3 (acetilpirimidina) substanță cu structura apropiată de aceea a vitaminei B3 dar cu acțiune antogonistă.

B4

Vitamina B4 (adenina) are funcții si indicații terapeutice, mai puțin cunoscute. Ea alături de alte vitamine B, intervine în funcțiile sistemului nervos cât si cele ale sistemului hematopoietic.

Carența vitaminei B4 modifică echilibrul leucocitar, prin producerea leucopeniei și granulopeniei.

Administrarea sulfamidelor și a antibioticelor crește consumul de vitamină B4. Ea are un rol important în metabolismul glucidelor, lipidelor, a clorurii de sodiu, în funcțiile suprarenalelorsi a proceselor creșterii.

Surse: alimente din regnul animal si vegetal. Cea mai importantă sursă este drojdia de bere.

Sintetizarea vitaminei B4 de catre flora bacteriană intestinală este redusă la om.

Absorbția vitaminei B4 se realizeaza la nivelul intestinului subțire. În sânge, concentrația cea mai mare de vitamina B4, este în hematii.

Eliminarea vitaminei se face prin urina, fecale, transpirație.

B6

Vitamina B6 cuprinde piridoxina, piridoxalul și piridoxamina. În mediu alcalin și acid sunt sensibile la lumină.

Regnul vegetal oferă o importantă sursă de vitamină B6.
Sursele de obținere a vitaminei B6 coincid cu cele ale celorlalte vitamine din aceasta grupă.

Absorbția vitaminei B6 se realizează la nivelul intestinului sub forma liberă și mai bine combinate cu proteine. În organismul animal predomina piridoxamina. Vitamina B6 intervine în metabolismul substanțelor organice și intră în compoziția unui mare număr de enzime cu funcție de oxidoreducere. Participă la biosinteza sfingozimei cu rol în metabolismul lipidelor.

Eliminarea vitamine B6 se face în cea mai mare măsură pe cale renală și scade cu vârsta.

B12

Vitamina B12 este compusă din substanțe cristalizate, de culoare roșie, solubile în apă și alcool, stabile în aer și în mediu acid. Sunt semirele la acțiunea oxidanților, bazelor și acizilor puternici. Rezistă la 120 de grade C, timp de 20 minute.

Vitamina B12 se găsește mai puțin în regnul vegetal și mai mult în alimentele de origine animală (ficat, splină, creier, mușchi). Principala sursă de vitamină B12 este sinteza microbiană.

Biogeneza vitaminei B12 are loc sub acțiunea a numeroase bacterii din sol și a bacteriilor intestinale, mai ales din colon.

Absorbția și metabolismul. Absorbția vitaminei B12 se realizează la nivelu mucoasei intestinale, în prezența unui factot intrisec produs de mucoasa gastrică și cu care alcătuiesc factorul antipernicios depozitat în ficat.

Vitamina B12 absorbită și reținută la nivelul intestinului pierd proprietatea de a difuza, reconstituind prima fază a absorbției intestinale. Factorul intrisec are rol de protecție în absorbția intestinală prin formarea unor compuși de inactivare a vitaminelor B12. Factorul intrisec activ fixează până la 264 de micrograme vitamină B12\mg.

Vitamina are rol în hematopoieză și mai ales în eritropoieză. Cea mai importantă acțiune a acestei vitamine este anemia pernicioasă de tip Biernner, unde intervin modificări ale trombocitelor sau chiar leziuni degenerative nervoase.

B13

Vitamina B13 are structura chimică asemănătoare acidului azotic, constituie un principiu component al complexului B, cu rol în stimularea creșterii puilor, porcilor.

B14

Vitamina B14 este extrasă din urina umană, are rol în hematopoieză.


B15

Vitamina B15 (acidul panganic) se găsește în alimente de origine animală.
Intervine în procesele enzimatice și, în cantitate de 2 mg\zi acoperă nevoile organismului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.