Importanta nutritionala a vitaminelor

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.99

nivel: Facultate

In 1910 Hopkins demonstreaza ca anumite substante lipidice sunt importante pentru crestere. Structura vitaminei A este stabilita abia dupa 20 de ani, de catre Karrer. Sinteza vitaminei A s-a facut abia peste inca 30 de ani, in Laboratorul Roche, realizarea pentru care s-a Retinolul intervine in numeroase procese fiziologice importante pentru organism, avand rol determinant in mecanismul proceselor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta nutritionala a vitaminelor

In 1910 Hopkins demonstreaza ca anumite substante lipidice sunt importante pentru crestere. Structura vitaminei A este stabilita abia dupa 20 de ani, de catre Karrer. Sinteza vitaminei A s-a facut abia peste inca 30 de ani, in Laboratorul Roche, realizarea pentru care s-a Retinolul intervine in numeroase procese fiziologice importante pentru organism, avand rol determinant in mecanismul proceselor vizuale (efect cunoscut de mii de ani).

S-a constatat ca administrarea de vitamina A diminueaza mortalitatea infantila. De asemenea, spre sfarsitul anilor 1980, s-a confirmat rolul vitaminei A in combaterea cancerului tabagic.In organism, vitamina A poate avea doua origini: animala (din produsele lipidice) sau vegetala (aprox. 10% din totalul de vitamina A se sintetizeaza pornind de la carotenoizi).Din punct de vedere al structurii, retinolul este un alcool cu catena lunga si complexa.

In ceea ce priveste metabolizarea ei, dureaza cateva ore de la ingerarea vitaminei A si pana la aparitia ei in sange. Dupa absorbtia ei in tubul digestiv, vitamina A are mai multe destinatii: intra in sange, fixandu-se pe proteine sau se acumuleaza in ficat (in celulele Kupfer).Retinolul favorizeaza dezvoltarea si maturarea celulelor epiteliale, mentine integritatea epiteliala, favorizeaza secretia de mucus, intervine in sinteza mucopolizaharidelor si in reglarea keratinizarii. Se recomanda utilizarea retinolului contra acneelor sau a iritatiilor de piele la copiii mici. In cursul cresterii, vitamina A este indicata pentru dezvoltarea tesutului pulmonar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.