Importanta metalelor in viata de zi cu zi

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.92

nivel: Gimnaziu

Aluminiul, cel mai raspândit element metalic din scoarta pamântului, a capatat, în secolul nostru, o importanta deosebita. Dupa fier, a devenit metalul cu cea mai larga întrebuintare. Datorita proprietatilor sale s-ar putea spune ca fara aluminiu progresul civilizatiei umane si chiar nasterea unor noi domenii de activitate tehnico - industriala, inclusiv zborurile cosmice, ar fi de neconceput
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta metalelor in viata de zi cu zi

Aluminiul, cel mai raspândit element metalic din scoarta pamântului, a capatat, în secolul nostru, o importanta deosebita. Dupa fier, a devenit metalul cu cea mai larga întrebuintare. Datorita proprietatilor sale s-ar putea spune ca fara aluminiu progresul civilizatiei umane si chiar nasterea unor noi domenii de activitate tehnico - industriala, inclusiv zborurile cosmice, ar fi de neconceput
Este foarte folosit în industrie datorită rezitenței sale la oxidare, proprietăților mecanice bune și densității sale mici.Aluminiul are multe întrebuintari de aceea astazi industria aerospatiala este de neconceput fara aluminiu si aliajele sale.
Si în mijloacele de transport terestre (automobile, vagoane de cale ferata, etc.) aluminiul îsi aduce o importanta contributie.
De asemenea, vastele retele elctrice cu ajutorul carora energia electrica este transportata la mari distante nu s-ar fi putut realiza numai pe baza de cupru, fara aportul aluminiului.


Cuprul este folosit la fabricarea conductelor de gaz și apa, a materialelor pentru acoperișuri, a ustensilelor și a unor obiecte ornamentale. Deoarece cuprul este un bun conducător de caldură, se utilizeaza la boilere și alte dispozitive ce implică transferul de caldură.
Cuprul este indispensabil organismului. Organismul uman adult contine 100-200mg de cupru, depozitat in ficat si rinichi. Necesarul zilnic este de 2mg, absorbtia facandu-se la nivelul intestinului. Cupru are rol esential in biosinteza hemoglobinei si in procesele de oxidare la nivel celular, facand parte din structura a numeroase enzime.Calciul este intrebuintat la indepartarea azotului si oxigenului din aer in scopul obtinerii gazelor rare.In cantitati mici intra in compozitia unor aliaje folosite la confectionarea lagarelor.
Are utilizare in tehnica vidului pentru indepartarea gazelor. Ionii de calciu au un rol hotarator in constitutia sistemului osos si nervos, in functiomarea inimii si in procesul de coagulare a sangelui. Compusii calciului au multiple utilizari in medicina, agricultura, constructii si tehnica, etc.


Argintul se folosește în construcția pieselor de contact aliat cu cuprul și la bijuterii.

Fierul se folosește cu precădere la: otel, fonta, medicamente, coloranti, apare si în compoziția hemoglobinei (o microparticula care transporta oxigenul în sânge),etc.

Aurul este folosit pentru confectionarea bijuteriilor.


Magneziul, ca și aluminiul, este rezistent și ușor, deci este folosit la construcția autovehiculelor de mare volum.Combinat în aliaje, este esențial în construcția avioanelor și rachetelor. Aliat cu aluminiul, îi îmbunătățește acestuia caracteristicile mecanice, de prelucrare și de sudare. Este agent reducător pentru producerea uraniului pur și a altor metale din sărurile lor. Hidroxidul său este folosit în laptele de magneziu, clorura și sulfatul de magneziu în săruri Epsom, iar citrații săi în medicină. Pudra de carbonat de magneziu este folosită de sportivi - gimnaste, halterofili. Stearatul de magneziu este o pudră albă, cu proprietăți de ungere. În industria farmaceutică este folosit în procesul de fabricare a tabletelor. Este folosit de asemenea în pirotehnie și la fabricarea bombelor incendiare.

Oxizii de magneziu, sunt utilizați ca material refractar pentru cuptoarele din industria siderurgică - la producerea fontei și oțelului, industria metalelor neferoase, a sticlei și a cimentului. Oxidul de magneziu și alți compuși sunt de asemenea utilizați în agricultură, chimie și industria construcțiilor. Aliajul magneziu-aluminiu este utilizat în principal la conservarea băuturilor. Aliajele magneziului sunt de asemenea utilizate ca și componente ale structurii automobilelor. O altă utilizare o reprezintă îndepărtarea sulfurilor de pe fier si oțeluri.
Magneziul este important atât în dezvoltarea animalelor cât și a plantelor. Clorofila constă în porfirine bazate pe magneziu. Necesarul zilnicde magneziu al unui adult este de 300-400 mg, în funcție de sex, greutate și înălțime.
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.