Importanta masurilor pentru economia nationala

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Astfel, cercetarea stiintifica este de neconceput fara utilizarea unor mojloace de masurare de inalta precizie, poiectarea si realizarea de noi produse necesita incercarea acestora in conditii de exploatare si masurare a performantelor realizate.

In activitatea industriala, asigurarea si controlul calitatii produselor necesita permanente masurari, efectuate asupra materiilor prime,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta masurilor pentru economia nationala

Astfel, cercetarea stiintifica este de neconceput fara utilizarea unor mojloace de masurare de inalta precizie, poiectarea si realizarea de noi produse necesita incercarea acestora in conditii de exploatare si masurare a performantelor realizate.

In activitatea industriala, asigurarea si controlul calitatii produselor necesita permanente masurari, efectuate asupra materiilor prime, materiarelor si componentelor primite de l furnizorii societatii comerciale sau efectuate de muncitori si controlorii de calitate dupa fiecare operatie de executie a unor repere, dupa montaj si asupra produselor finale.

In cadrul unor procese de productie cu grad inalt de mecanizare si automatizare, mijloacele de masurare au un rol vital, asemanator rolului sistemului nervos din organismul uman.In exploatarea produselor complexe, pentru a controla mentinerea performantelor acestora in timp, pentru a asigura securitatea intalatiilor si protectia muncii, se efectueaza masurari periodice sau dupa reparatii.

Urmarirea consumurilor de materii prime si materiale, a consumurilor de energie si combustibili si luarea masurilor de economisire necesita utilizarea mijloacelor de masurare. Comertul catre populatie, tranzactiile comerciale intre societati comerciale si gestionarea unor stocuri nu pot fi realizate decat pe baza de masurare. Medicina moderna si protectia mediului ambiant (ecologia) se realizeaza pe baza unor masurari din ce in ce mai complexe.

1.1ORGANIZAREA ACTIVITATII DE ASIGURARE METROLOGICA
Din cele de mai sus se constata marea raspandire a mijloacelor de masurare (in economia nationala se utilizeaza peste 20 de milioane de diferite mijloace de masurare) si importanta efectuarii unor masurari uniforme si exacte in toate domeniile de activitate.

Din aceste motive, mijloacele de masurare sunt considerate ca o categorie de produse de importanta deosebita pentru economia nationala, a caror fabricare, import, utilizare, verfificare si reparare este reglementata prin lege ("Legea metrologiei, nr 27/19/1978").Pe baza acestei legi, in fiecare societate comerciala si la nivel national, se desfasoara un ansamblu de activitati de asigurare metrologica, al caror scop este de a asigura ca in fiecare punct de masurare din procesul tehnologic in care este necesara o masurare, aceasta sa se asigure permanent cu mijloace si metode de masurare adecvate so cu o eroare cunoscuta si satisfacatoare scopului urmarit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.