Importanta examenului clinic obiectiv general in stomatologie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.37

nivel: Facultate

Constituția morfologică: dezvoltarea generală este de obicei apreciată după imaginea clinică pe care examinatorul o are asupra dimensiunilor corpului și asupra proporțiilor diferitelor vârste și sexe la care se adaugă măsurători biometrice.

O dezvoltare armonioasă a corpului ne-o oferă unitar între înălțime și distanța măsurată între vârful degetelor de cele două mâini cu brațele în[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta examenului clinic obiectiv general in stomatologie

Constituția morfologică: dezvoltarea generală este de obicei apreciată după imaginea clinică pe care examinatorul o are asupra dimensiunilor corpului și asupra proporțiilor diferitelor vârste și sexe la care se adaugă măsurători biometrice.

O dezvoltare armonioasă a corpului ne-o oferă unitar între înălțime și distanța măsurată între vârful degetelor de cele două mâini cu brațele întinse lateral. O tulburare a acestui raport ne poate orienta spre existența unor tulburări endocrine.

Din punct de vedere al dezvoltării generale se apreciază pacientul dacă este :
- normosom (normotrofic) când există concordanță între vârsta cronologică și dezvoltarea generală;
- hiposom (hipotrofic) când pacientul pare mai mic decât vârsta cronilogică;
- hipersom (hipertrofic) când pacientul pare mai mare decât vârsta cronologică.

Tipul constituțional, definit ca rezultanta caracterelor morfofoncționale diferă de la o persoană la alta în funcție de ereditate și factorii de mediu social. Există mai multe tipuri constituționale:

- astenic (longilin) cu predominanța dimensiunilor verticale în raport cu cele transversale; persoanele astenice par slabe; la acestea ar exista o frecvență crescută a ulcerului gastro-duodenal, hipetiroidiei, schizofreniei;

- normostenic – tipul atletic dezvoltat armonios, bine proporționat;
hiperstenic – caracterizat prin predominența dimensiunilor transversale în raport cu cele verticale; aceste persoane par voinice, robuste, îndesate, cu capul rotund, gâtul scurt și gros, torace bombat; la hiperstenici ar exista o frecvență crescută a obezității, D.Z., cardiopatiei ischemice, psihozei maniaco-depresive;

- picnic – scund, cu dezvoltarea în exces a țesutului adipos în raport cu masa osoasă scheletată;
- cașectic - semn facial – topirea bulei Bichat;
- obez - dezvoltarea în exces a țesutului adipos (boli endocrine).

Talia (statura) variază în anumite limite în funcție de vârstă și sex. Statura pote fi înaltă, medie, scundă.

La vârstnici talia este diferită față de perioada maturității, din cauza modificării posturii prin cifoza dorsală și a tastării vertebrelor.

Greutatea nu poate face o evaluare corectă a masei de țesut gras, deoarece variază mult cu pierderea sau supraîncărcarea cu apă.
Talia și greutatea permit calcularea indicelui ponderal (IP) exprimat în kg/m2.
I • P = G/T2
Valori normale: 19-25;
Sbponderal < 19;
Supraponderal > 25,
Obez > 30-35.

Simetria corporală ia în considerație că planul medio-sagital împarte corpul în două părți egale . Se vor observa asimetriile de dezvoltare corporală, ce se pot însoți de asimetrii la nivelul sistemului stomato-gnat. Asimetriile pot fi congenitale sau dobândite; cele dobândite pot fi primare sau secundare (tranzitorii sau permanente).
Deformații toracice asimetrice: de origine vertebrală (torace cifotic, scoliotic, cifoscoliotic), dilatarea unui hemitorace (valvulopatii congenitale), depresiunea unui hemitorace.

Echilibrul static sau postura se apreciază observând poziția corpului sub aspectul atitudinilor corpului și pozițiilor; oferă unele date pentru diagnosticul general și permite unele corelații cu elementele musculare, osoase, articulare de la nivelul sistemului stomato-gnat (poziții antalgice).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.