Importanta elementelor retelelor trofice - eseu

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.10

nivel: Liceu

Un ecosistem are totdeauna o structură funcțională. Funcționalitatea lui rezultă din relațiile existente între speciile care-l compun și interacțiunile acestora cu factorii abiotici. Esența functionării unui ecosistem constă în antrenarea energiei solare și a substanțelor nutritive in circuitul biologic, unde sunt transformate in substante organice ce intra in alcatuirea populatiilor din biocenoz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta elementelor retelelor trofice - eseu

Un ecosistem are totdeauna o structură funcțională. Funcționalitatea lui rezultă din relațiile existente între speciile care-l compun și interacțiunile acestora cu factorii abiotici. Esența functionării unui ecosistem constă în antrenarea energiei solare și a substanțelor nutritive in circuitul biologic, unde sunt transformate in substante organice ce intra in alcatuirea populatiilor din biocenoza. Astfel ecosistemul apare ca o unitate productiva de substanta organica, materializata in organismele ce populeaza biotopul dat.
De aici rezulta cu necesitate doua functii importante ale ecosistemului:

-functia energetica, constînd in captarea energiei solare de catre organismele fotosintetizante sau a energiei chimice de catre chemosintetizante si apoi in transferul ei la grupele de consumatori;
-functia de circulație a materiei, constînd in faptul ca substantele nutritive (anorganice sau organice), datorita relatiilor trofice circula in ecosistem, de la hrana consumata la consumatori.

Stabilitatea unui ecosistem are la baza sa un circuit închis, neîntrerupt al substanțelor.Un asemanea circuit poate fi asigurat de un raport numeric echilibrat dintre producători, consumatori și descompunători.Dacă dintr-un oarecare motiv acest raport este dereglat, stabilitatea ecosistemului este grav afectată.De exemplu, stabilitatea ecosistemului pădurii de foioase se poate deregla brusc din cauza numărului de descompunători.Drept urmare, litiera începe să se acumuleze, iar rezervele de substanțe minerale din sol nu se completează.Plantele încep să ducă lipsă de hrană din sol.Fiind lipsite de vigoare, ele devin pradă ușoară pentru dăunători și boli.Scăderea producției primare afectează întreg ecosistemul, ducînd la subminarea echilibrului ecosistemului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.