Importanta creditului ca parghie financiara in sustinerea agriculturii de catre puterea publica

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Inceputul creditului in Romania se situeaza in Evul Mediu sub forma creditului camataresc practicat de zarafi.
In mod organizat creditul agricol functioneaza in Romania de 128 de ani adica din 1873 (9 martie), prin infiintarea Creditului Funciar Rural. Aceasta este prima institutie specializata de acest gen avand cea mai mare perioada de functionare (1873 - 1923). Creditul Funciar Rural a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta creditului ca parghie financiara in sustinerea agriculturii de catre puterea publica

Inceputul creditului in Romania se situeaza in Evul Mediu sub forma creditului camataresc practicat de zarafi.
In mod organizat creditul agricol functioneaza in Romania de 128 de ani adica din 1873 (9 martie), prin infiintarea Creditului Funciar Rural. Aceasta este prima institutie specializata de acest gen avand cea mai mare perioada de functionare (1873 - 1923). Creditul Funciar Rural a avut un rol major in crearea unei baze materiale care sa ajute la transformarea agriculturii traditionale intr-o agricultura de piata. Aceasta institutie a fost organizata dupa modelul Landchaft-urilor germane si al Creditului Funciar al Frantei.

Necesitatea stringenta a organizarii creditului agricol decurgea, in primul rand din ponderea mare pe care agricultura o avea in economia Romaniei si din faptul ca 83% - 87% din populatia activa lucra in aceasta ramura. De asemenea, agricultura constituia baza exportului romanesc (60% din acesta).
Dupa revolutia din 1989 au intervenit schimbari majore si in sistemul de credit ca de altfel in intreaga circulatie baneasca. Intrega activitate bancara se desfasoara in Romania prin Banca Nationala si prin societatile bancare constituite in baza legii nr.31/1990 ca societati comerciale.

In cadrul sistemului actual de credit, Banca Nationala este institutia centrala dar si veriga principala a relatiilor de credit. Banca Nationala a Romaniei este organ unic de emisiune a banilor. Ea elaboreaza si fixeaza principalele reglementari in domeniul monetar, de credit, de plati si valutar. Acesta institutie asigura lichiditatile sistemului bancar, refinanteaza celelalte societati bancare si efectueaza operatiuni de intermediere bancara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.