Importanta creditului ca parghie financiara in sustinerea agriculturii de catre puterea publica

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Exprima relatia baneasca intre o persoana fizica sau juridica (creditor), care acorda un imprumut in bani sau care vinde marfuri sau servicii pe datorie (cu plata amanata temporar) si o alta persoana fizica sau juridica (debitor), care primeste imprumutul sau cumpara pe datorie. Acordarea creditelor exprima o activitate care pune indirect in raport disponibilitatile in cautare sau in asteptare de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta creditului ca parghie financiara in sustinerea agriculturii de catre puterea publica

Exprima relatia baneasca intre o persoana fizica sau juridica (creditor), care acorda un imprumut in bani sau care vinde marfuri sau servicii pe datorie (cu plata amanata temporar) si o alta persoana fizica sau juridica (debitor), care primeste imprumutul sau cumpara pe datorie. Acordarea creditelor exprima o activitate care pune indirect in raport disponibilitatile in cautare sau in asteptare de utilizare cu imprumutatorii prin intermediul unor institutii specializate.
Principalele forme ale creditului sunt: creditul bancar, comercial, pentru consum, creditul pe termen scurt. A deschide un credit inseamna a pune la dispozitia cuiva, cu respectarea formelor legale, un credit in limitele si conditiile stabilite dinainte.

In orice economie moderna exista conceptul de echilibru financiar care nu poate fi infaptuit fara implicarea creditului. Echilibrul financiar nu poate fi indeplinit in mod permanent doar ca tendinta, numai daca avem in vedere dinamismul si unitatea complexului economic national la care participa si creditul. Din aceasta perspectiva creditul este o parghie financiara determinanta a politicii agrare de sustinere de catre stat a agriculturii, prin care se urmareste echilibrarea raportului dintre finantatorii si utilizatorii de credite.

Elementele componente ale pietei creditului agricol sunt:
- oferta de credite pentru agicultura care se realizeaza prin intermediul sistemului bancar in care un rol determinant l-a avut si il are Banca Agricola urmata de Bankcoop, Cooperativele de credit, cererea vine din partea tuturor participantilor la activitatea agricola indiferent daca sunt producatori sau prestatori de servicii, proprietari sau arendasi, intreprinderi, gospodarii taranesti sau asociatii agricole. Tot in sfera creditului agricol sunt cuprinse si creditele folosite pentru nevoile de productie si investitii ale apelor, silviculturii, pajistilor, statiunilor pentru mecanizarea agriculturii, unitatilor de valorificare a produselor agricole.

Creditul reprezinta relatia baneasca exprimata de imprumutul acordat cu titlu rambursabil si conditionat de obicei de plata unei dobanzi. El asigura legatura dintre cererea si oferta de pe piata de credite.
In devenirea sa istorica activitatea de creditare a agriculturii romanesti a tinut cont atat de specificul local cat si de modelele europene din epoca de unde rezulta caracterul modern (mai putin perioada comunista) al creditului capabil sa raspunda eficient diverselor solicitari din partea masei largi a producatorilor agricoli.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.