Importanta combustibilor pentru civilizatia moderna

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.76

nivel: Liceu

Referat despre Importanta combustibilor pentru civilizatia moderna
Dezvoltarea economiei pe baza combustibililor
Resursele naturale ale Pamantului au fost fundamentul dezvoltarii economice a societatii din ultimul secol. In prima decada a secolului al XXI-lea, 85% din energia primara consumata de omenire a provenit din litosfera, iar 40% din ea a fost obtinuta din petrol. Aproximativ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta combustibilor pentru civilizatia moderna

Referat despre Importanta combustibilor pentru civilizatia moderna
Dezvoltarea economiei pe baza combustibililor
Resursele naturale ale Pamantului au fost fundamentul dezvoltarii economice a societatii din ultimul secol. In prima decada a secolului al XXI-lea, 85% din energia primara consumata de omenire a provenit din litosfera, iar 40% din ea a fost obtinuta din petrol. Aproximativ 40% a provenit din gaze naturale, iar inca 6% din uraniu.

Cit ne vor mai ajunge resursele naturale
Este extrem de greu de estimat exact care sunt rezervele de combustibili fosili existente in lume si cand exact se vor epuiza, insa tendinta este clara: ne indreptam catre o criza energetica de proportii.

Numărul de ani pentru care se consideră că mai există posibilități de exploatare (în cele mai optimiste estimări) :
Petrol: 1.277.702/77/365= 32 de ani
Gaz: 1.239.000/47/365= 72 de ani
Cărbune: 4.786.000/52/365= 252 de ani

Efectele combustibililor asupra mediului
Omul a inceput sa inteleaga mai ales in ultimele decenii ca progresul societatii umane s-a transformat treptat in instrument de distrugere, cu efecte dezastruoase asupra naturii. Arderea combustibililor fosili generează acid sulfuric și azotic, care cade pe Pământ ca ploaie acidă, având un impact atât asupra mediului natural cât și asupra mediului artificial

Poluarea cu combustibili
Combustibilii fosili conțin și materiale radioactive, mai ales uraniu și toriu, care este emanat în atmosferă. În anul 2000 au fost emise în atmosferă circa 12.000 de tone de toriu și 5000 de tone de uraniu prin arderea cărbunelui. Arderea cărbunelor generează și imense cantități de zgură și funingine.

Dezavantaje
În termeni economici, poluarea provenită din combustibilii fosili este privită ca o externalitate negativă și trebuie taxată. Acest lucru internalizează costul poluării și face arderea acestor combustibili mai scumpă, reducând astfel utilizarea lor și deci și poluarea asociată cu aceștia. Cu toate că țările europene impun taxe pe poluare, aceste taxe se întorc deseori ca subvenții tocmai la industriile direct legate de combustibilii fosili, prin amânări si scutiri de taxe.Cu toate că taxarea este o variantă de reducere a utilizării acestora, încă nu s-a dovedit cu adevărat eficientă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.