Importanta biologica a substantelor minerale

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.71

nivel: Liceu

Cele mai importante funcții ale sodiului îmn organism sunt strins legate de păstrarea principalelor funcții biologice.Împreună cu potasiul participă la reglarea distribuției apei în diferite sectoare ale organismului.Orice modificare a concentrație sale se însoțește de o deplasare respunzatoare de apă spre zonele unde nivelul salin este mai ridicat.

De asemenea sodiulmai ia parte la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Importanta biologica a substantelor minerale

Cele mai importante funcții ale sodiului îmn organism sunt strins legate de păstrarea principalelor funcții biologice.Împreună cu potasiul participă la reglarea distribuției apei în diferite sectoare ale organismului.Orice modificare a concentrație sale se însoțește de o deplasare respunzatoare de apă spre zonele unde nivelul salin este mai ridicat.

De asemenea sodiulmai ia parte la repararea echilibrului ionic și a excitabilității neuromusculare.El conferă totodată o mărire a rezistenții la effort fizic sau nervos.Consumul moderat de sodiu contribute la păstrarea calciului sub formă activă ceea ce este indespensibil pentru ca organismul să facă față solicitărilor din mediul ambient.

Rațiile alimentare care cuprind cantități excessive de sodium(15-30g/zi) determină creșterea tensiunii arteriare.Chiar dacă consumul de sare în limitele fiziologice(pînă la 5 g/zi)dacă organismul prezintă o tendință de creștere a valorilor tensionale,cantitatea de sare administrată zilnic trebuie redusă pînă la 2,5g.Acest lucru se poate obține prin suprimarea pîinii sarate,a conservelor si a adausului de sare in mîncare.

În afara favorizării apariției hipertensiunii arteriale,excesul de sare grabește instalarea insuficientei cardiace(caracterizată prin apariția de edeme periferice,senzația de lipsa de aer la efort fizic chiar și în repaus,tuse iritativeă rebelă a tratamentelor folosite în afecțiunile pulmonare,astenie marcată,pulsarea vaselor de la baza gîtului)și evidentiază existența unei însuficiențe renale apparent ascunse.

Sunt situiații cînd concentrația de sodium din organism crește în mod exagerat:consumul unor doze prea mari de sare,perfuzii cu solutii saline foarte concentrate,lipsa senzație de sete datorită alterării centrului regulator al acesteia, pierderea mai mare de apă din organism față de sarurile minerale(arsurii,vărsăturii) În aceste situații bolnavii acuză o sete intensă uscăciune a mucoasei, febră, sufocare, stări de nelinește,scăderi în greutate .

Datorită rolurilor fiziologice ale sale sodiul utilizat swub forma de sare este folosit îndeosebi pentru mărirea rezistenții la efort fizic și psihice.Este cunoscut că sportivii de performanță datorită perderilor lichidelor și sării prin transpirație în timpul antrenamentelor sau meciurilor,recurg în perioada de recuperare la un aport crescut de sodium.De asemenea în timpul solicitărilor nervoase s-a constatat că un consum moderat de sodium contribute la păstrarea formei avtive a calciului din organism.Cu excepția unor situații extreme organismul sanătos este capabil de a-și regal cantitatea de sare menționînd-o inlimite fiziologice.

Este un element mineral de mare importanță penrtu organism.El se găsește la un organism adult în cantității variind între 140-160 g,ceea ce reprezintă 0,6%din greutatea corporală.Aproape întreaga cantitate de potasiu din corp(peste98%)intacelular si numai aproximativ 2%extracelular.În sînge atinge o concentrație cuprinsă între 3,5-4,5mEg/l,iar intr—o celulă 150-160mEg/l.

Nevoile zilnice de potasiu se apreciată a fi situate între 2-4 g pe zi.Alimentația zilnică obișnuită depașește larg aceste cantității.Potasiul din organism provine predominant din hrana de origine vegetală.Sursele cele mai bogate în potasiu alimentar sunt:legumele(mai ales roșiile și cartofii),boabele de ceriale,semințele de floarea soarelui, fructele (grepfruit, ananas, portocale, mere, struguri, banane).Este de remarcat că atunci cînd rația zilnică cuprinde mai multe elemente de origine animală(unt,brînză,mezeluri),sau multe produse rafinate(zahar,ulei,amidon)în detrimentul produselor vegetale(fructe și legume)aportul normal de potasiu scade la jumătate.
În organism,potasiul este necesar pentru buna desfășurare a tuturor metabolismelor.

El permite transformarea glucozei în forma sa de depozitare numită glicogen.S-a constatat că pentru sinteza unui gram de glicogen se consumă 0,36 m Mol de K+.De asemenea pentru fiecare gram de azot ce intră în structura proteinelor celulare se rețin aproape 3mEg de kaliu.În metabolismul lipidelor și proteinilor,potasiul intervine ca activator al unor enzime importante.Prin aceste intervenții kaliu este un element important esential pentru creștere.Într-adevăr formarea de celule noi se asociază totdeauna cu retenția de potasiu în celulă.În organismul uman kaliu participă la sinteză fibrelor musculare,stimularea concentrației musculare,reglarea activității neuromusculare,sinteza unor hormoni(insulina glucagonul,hormonul de creștere),reglarea cantității de apă din corp(împreună cu sodiu),modificarea ritmului cardiac,favorizarea alimentării crerului cu oxigen.

Reducerea cantității de potasiu din organism se întîlnește în diverse situații ca:alimentația artificialăfără adausul de potasiu, alcoolism, pierderea potasiului din cauza unor probleme la rinichi.Reducerea concentrație sangvine a potasiului sub 1nEg/l se însoțește de apariția unor manifestări caracteristice:iritabilitatea,lipsa postei de mîncare,grețuri,sete,slăbiciune musculară care uneori poate sa ajungă pînă la paralizie,balonări.

Excesul de potasiu poate fi datorat diferitor cauze:aport excesiv în condițiile insuficienții renale,infecții severe arsuri,traumatism muscular important.Bolnavi acuză astenie importantă,slăbiciune musculară pină la paralizie a musculaturii extremitaților,scadere tensională,palpitații,scăderea fregvenâții cardiace.

Ca medicament potasiul este folosit îndeosebi în tratamentul hipertensiunii,datorită efectului sau vasodilatator,el favorizează reducerea presionale.Chiar în condiții în care consumul de sare este exagerat adăugarea în rația alimentară a unor cantității echivalente de potasiu menține în limite normale tensiunea arteriară.Japonezii prin obiceiurile lor alimentare consumă o cantitate mare de pește sarat conservat dar nu au o fregvență ridicată a hipertensiunii arteriale deoarece ei mănîncă un număr mare de mere zilnic (bogate în potasiu)Kaliu este utilizat si-n stimularea secreție de insulină la diabetici cu o formă ușoară a bolii.Pe de altă parte tratamentele cu potasiu face parte din măsurile imediate care se impun în cazul refacerii organismului în timpul sau după enteritele acute.

Orice reparare a țesutului atunci cînd este de proporții poate fi grăbit prin suplimentarea rației alimentare cu potasiu.Același lucru este valabil și în cazul arsurilor.În combaterea unor tendințe de crestere exagerată a pulsului,potasiul constitue un remediu pe cît de simplu pe atît de eficient.

Date-importante

Este o substanță minerală. Într-o ierarhie a cantității componentelor minerale din corpul uman, calciul se situează pe locul cinci - aproximativ 1000-1200 g în corpul unui om matur.
Concentrația calciului în sdînge este menținută între 9-11mg%.Valorile sint mai crescute la bărbații decît la femei.

Necesarul de calciu în organism
Vîrsta(ani) Necesarul(grame)
1 0,7
10 1
10-12 1,2
12-18 1,4(băeți)
1,3(fete)
Timpu sarcinii 1,2(Zilnic)

Alimente bogate în calciu
Laptele ;I produsele lactate
Gălbenușul de ou
Carnea
Legumele
Fasolea
Mazarea
Morcovii
Castraveții
Varza
Fructele
Cerealele

Funcțiile-organism

Funcția de bază a calciului este de menținere a structurii scheletului osos, în care se și află 99 % din totalul cantității de calciu din organism. Rezervorul gigantic de calciu depozitat aici se află în stare de echilibru dinamic cu calciul aflat în sânge și servește drept mecanism de tampon pentru menținerea nivelului stabil al circulației.
Acel 1% rămas în afara scheletului are un rol important în procesele de coagulare a sângelui, în cele de generare și transmitere a impulsurilor nervoase, în contracțiile fibrelor musculare, în activarea unor sisteme enzimatice și în secreția unor hormoni.

Scheletul propriu-zis nu prezintă un depozit de acumulare permanentă a calciului, ci locul unde se formează cristalele noi de calciu și se distrug cele vechi. Viteza distrugerii și formării cristalelor se numește viteză de rotație și variază în funcție de vârstă: la copii, în timpul primului an de viață, rotația poate cuprinde peste 100% din calciul oaselor, la copii mai mari rotația este de 10% anual, iar la maturi acest proces vizează doar 2-3% din calciu anual.

Cea mai mare acumulare de masă osoasă poate fi înregistrată până la 25 de ani. La vârsta de 40-50 de ani distrugerea oaselor poate surclasa formarea, masa totală osoasă reducându-se esențial. Pierderile de masă osoasă încep chiar mai devreme de această vârstă, decurg cu urmări mai grave la femei decât la bărbați și sunt mai frecvente la oamenii scunzi decât la cei înalți.

Astfel, riscul consecințelor medicale ale pierderii masei osoase, numit osteoporoză, aparține, în mare parte, femeilor scunde. Putem adăuga că predispoziția pentru osteoporoză este ereditară. Această predispoziție maladivă este cauza pentru care, în rândul acestei categorii, predomină fracturile colului femural, ca urmare a pierderilor de calciu.

Interacțiuni

Pentru asimilarea eficientă a calciului din tractul gastrointestinal este necesară vitamina D. Stresul și imobilizarea pot reduce capacitatea de asimilare a calciului în tractul gastrointestinal. Spanacul conține oxalat care, interacționând cu calciul, formează un compus neasimilabil
- oxalatul de calciu. Este necesar însă să precizăm următoarele: conform unor cercetări, oxalatul conținut de frunzele verzi ale zarzavaturilor, cum este spanacul, inhibă asimilarea calciului direct din spanac, dar nu poate influența asimilarea calciului din alte alimente, consumate concomitent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.