Implicatii ale noilor programe asupra procesului de predare-invatare

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Facultate

Stabilirea strcturii tematice a programei scolare presupune respectarea unor criterii functionale:

o accesibilitatea cunostintelor si a capacitatilor care urmeaza sa fie dobandite in diferite etape ale scolarizarii;
o gradarea corecta a cunostintelor si a capacitatilor in raport cu resursele de spatiu si de timp existente;
o deschiderea cunostintelor si a capacitatilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Implicatii ale noilor programe asupra procesului de predare-invatare

Stabilirea strcturii tematice a programei scolare presupune respectarea unor criterii functionale:

o accesibilitatea cunostintelor si a capacitatilor care urmeaza sa fie dobandite in diferite etape ale scolarizarii;
o gradarea corecta a cunostintelor si a capacitatilor in raport cu resursele de spatiu si de timp existente;
o deschiderea cunostintelor si a capacitatilor spre diferite tipuri de corelatii disciplinare ,interdisciplinare,transdisciplinare.

Structura tematica a programei scolare vizeaza selectia,dozarea si ierarhizarea cunostintelor si a capacitatilor incluse in trunchiul de cultura generala activate la nivelul:instrumental-in invatamantul primar;de baza-in invatamantul gimnazial;de profil-in invatamantul profesional superior;de specializarea superioara-in invatamantul universitar.

Secventialitatea continutului instruirii presupune operationalizarea unor circuite de programare a materiei,in variante traditionale si moderne la nivel liniar,concentric,modular si integrat.

Programele scolare liniare sunt structurate prin adaugiri succesive de informatii prin amplificarea exigentelor fata de activitatea cognitiva a elevilor.
Programele scolare concentrice sunt structurate prin reluarea acelorasi notiuni,cunostinte,deprinderi,intr-o forma amplificata.

Programele scolare in spirala sunt structurate in jurul experientei cognitive de baza ale elevului,care asigura insusirea de noi cunostinte .
Programele scolare integrate sunt structurate pe baza strategiilor de organizare interdisciplinara a continuturilor formale-nonformale-informale care angajeaza experienta de predare-invatare-evaluare a profesorului si a elevului.

Aceste programe reprezinta "scoala viitorului",urmarind integrarea disciplinelor de invatamant.
Consistenta interna a programelor scolare vizeaza asigurarea unui raport pedagogic optim intre logica stiintifica a continutului instruirii si logica didactica a continutului instruirii ,valorificata in plan formativ.

Consistenta externa a programelor scolare vizeaza ori genereaza raporturi pedagogice optime cu celelalte programe scolare in cadrul semestrului ,anului.ciclului.

Asadar , Limba si literatura romana are un rol deosebit de important in formarea personalitatii elevilor,in formarea unor deprinderi si abilitati necesare "pentru a face fata cerintelor societatii si economiei bazate pe cunoastere...."Achizitia ,actualizarea continua si ridicarea nivelului de cunoastere ,a deprinderilor si a competentelor sunt considerate o conditie preliminara pentru dezvoltarea tuturor cetatenilor in vederea implicarii acestora in societatea invatarii.

In perioada invatamantului obligatoriu( clasa a X-a inclusiv) ,elevii trebuie sa-si formeze in primul rand competentele de comunicare ,indispensabile in lumea contemporana ,pentru orice tip de activitate profesionala:sa se exprime corect,clar si coerent in limba materna,sa asculte,sa inteleaga si sa produca mesaje orale si scrise,in diverse situatii de comunicare.

Studiul limbii si al literaturii are si o contributie esentiala la formarea unuei personalitati autonome a elevilor,apte sa-si argumenteze propriile optiuni si avand constiinta propriei identitati culturale.

Finalitatile disciplinei se reflecta nemijlocit in competentele generale si in setul de valori si de atitudini enuntate in programa scolara.
Paradigma programelor de limba si literatura romana (pentru gimnaziu si pentru invatamantul liceal) este una comunicativ-functionala.Aceasta presupune studiul integrat al limbii,al comunicarii si al textului literar.Principiile actualului model sunt:

o urmarirea unui set unitar si coerent de finalitati ale studiului disciplinei pe parcursul intregii scolaritati obligatorii;
o adoptarea unui model didactic coerent,in cadrul caruia sa apara evidenta deplasarea accentului de pe simpla achizitionare de cunostinte pe formarea de competente si atitudini;
o diversificarea strategiilor ,a ofertelor si a situatiilor de invatare si adaptarea acestora la grupul -tinta;
o asigurarea caracterului flexibil si actual al studierii limbii ramane ,prin conectarea la realitatile cotidiene
o echilibrarea ponderii acordate in studiu variantei scrise si orale;

Programa pentru clasa a X-a vizeaza consolidarea acelorasi competente generale,valori si atitudini mentionate in programa pentru clasa a IX-a,dar dezvolta ,in plus, competente specifice noi.Competentele generale pentru clasa a X-a sunt:

1)Utilizarea corecta si adecvata a limbii romane in receptarea si in producerea mesajelor,in diferite situatii de comunicare
2)Folosirea modalitatilor de analiza tematica,structurala si stilistica in receptarea diferitelor texte literare si nonliterare
3)Argumentarea scrisa si orala a unor opinii in diverse situatii de comunicare.

Pe parcursul ciclului superior al liceului (segment apartinand invatamantului postobligatoriu),prin disciplina limba si literatura romana se urmareste consolidarea competentelor de comunicare ale elevilor.O nota specifica acestui ciclu de scolaritate este dezvoltarea competentei culturale ale elevilor.Continuitatea fata de programele anterioare este asigurata prin paradigma comunicativ-functionala.Aceasta presupune studiul integrat al limbii ,al comunicarii si al literaturii in vederea consolidarii competentelor de comunicare scrisa si orala si a deprinderilor de lectura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.