Implicarea Guvernului in prevenirea si combaterea violentei domestice

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.69

nivel: Facultate

In practica, exista dificultati in inregistrarea si raportarea cazurilor violentei in familie, care se datoreaza, mai ales, modalitatilor diferite in care institutiile partenere culeg informatii despre victimele violentei in familie. Acest fapt afecteaza, in final, acuratetea statisticilor asupra fenomenului violentei in familie elaborate si difuzate de catre Agentie. Ca urmare a acestor demersur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Implicarea Guvernului in prevenirea si combaterea violentei domestice

In practica, exista dificultati in inregistrarea si raportarea cazurilor violentei in familie, care se datoreaza, mai ales, modalitatilor diferite in care institutiile partenere culeg informatii despre victimele violentei in familie. Acest fapt afecteaza, in final, acuratetea statisticilor asupra fenomenului violentei in familie elaborate si difuzate de catre Agentie. Ca urmare a acestor demersuri, Agentia a realizat "Harta nationalt a institutiilor active in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie", pe baza informatiilor primite din teritoriu si de la Coalitia Nationala a ONG-urilor implicate in programe privind violenta impotriva femeilor.

Astfel, se constata ca la nivel local exista o lipsa acuta de servicii de asistenta sociala destinate prevenirii si combaterii violentei in familie.Prin urmare colaborarea Agentiei cu autoritatile locale este insuficient consolidata, datorita lipsei unei implicari hotarate a autoritatilor locale in combaterea violentei in familie. Nu exista servicii de prevenire si monitorizare a situatiilor de risc, servicii de asistare si recuperare a victimelor violentei in familie sau servicii comunitare de supraveghere si reintegrare sociala. Interventia juridica este greoaie si birocratica, fara a promova protectia si recuperarea pe termen lung a victimei violentei in familie.

Acoperirea in mediul rural cu servicii in acest domeniu, atat publice cat si private, este extrem de slaba. Frecventa cazurilor problematice care provin din acest mediu constituie un argument in plus pentru necesitatea dezvoltarii acestor servicii. Initiativele societatii civile dedicate prevenirii violentei in familie, desi notabile, trebuie dezvoltate in continuare.

Importanta pe care o prezinta problema protectiei victimelor violentei in familie, precum si modul in care sistemul este organizat in prezent necesita, pe de o parte, implicarea actorilor la toate palierele de guvernare si, pe de alta parte, o buna colaborare si comunicare intre acestia. La nivel judetean, pentru ca directiile de specialitate sa-si desfasoare activitatea in bune conditii, se impune ca celelalte institutii care sunt implicate in rezolvarea unor probleme concrete (inspectoratele scolare, directiile de sanatate publica, inspectoratele de politie etc.), sa fie deschise si sa se implice activ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.