Imperiul si anarhia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Carui imperiu, carei ordini i-a urmat starea de lucruri de azi? Nu e greu de raspuns la aceasta intrebare. Lumea literara din ultimele decenii ale perioadei comuniste a fost una a "calmului valorilor". "Lista lui Manolescu" a functionat extrem de eficient (daca nu si ireprosabil) in intreaga perioada. Ea a fost in acelasi timp si lista lui Simion, a lui Martin, a lui Ciocarlie, a lui Ion Pop, a Mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imperiul si anarhia

Carui imperiu, carei ordini i-a urmat starea de lucruri de azi? Nu e greu de raspuns la aceasta intrebare. Lumea literara din ultimele decenii ale perioadei comuniste a fost una a "calmului valorilor". "Lista lui Manolescu" a functionat extrem de eficient (daca nu si ireprosabil) in intreaga perioada. Ea a fost in acelasi timp si lista lui Simion, a lui Martin, a lui Ciocarlie, a lui Ion Pop, a Monicai Lovinescu si a altor, multi si valorosi, critici literari.


Diferentele dintre criteriile lor au fost minime, cel mult chestiuni de gust. Ierarhiile lor au fost in linii mari asemanatoare. Nu au existat intre ei diferente de ideologie sau de politica literara decit prin exceptie (cazul Grigurcu, de pilda, care a contestat autorii anilor saizeci; dar poate tocmai din acest motiv Grigurcu s-a impus mai puAZtin decit colegii sai). Centrul cristalin al vietii literare a fost, in toata aceasta epoca, generatia saizeci, cu pilonii sai de baza, poezia si critica. Modernismul pronuntat al poeziei lui Nichita Stanescu, Ana Blandiana, Marin Sorescu etc. a rezonat cu modernismul criticilor literari din aceeasi generatie.

A rezultat un monument impresionant, un canon aparent normal si indestructibil, bazat pe funAZdamentul criteriului estetic al receptarii artistice (opus criAZteriului politic si ideologic din perioada dogmatica). LuAZcrul care e mai putin evident, dar care are o importanta extraordinara, este ca acest canon nu i-a cuprins doar pe autori, ci in primul rind (as zice eu) pe criticii insisi. Prin actiunea lor curajoasa si credibila -- in context -- acesti critici s-au canonizat pe ei insisi cu o eficienta unica aproape in cultura romaneasca. Lista lui Manolescu nu il cuprinde "in ultimul rind, cu voia dumneavoastra" pe criticul insusi: Nicolae Manolescu e, dimpotriva, primul pe lista si prin aceasta este garantul listei sale.

El si ceilalti critici de pina la revolutie au reusit sa construiasca, in ciuAZda adversitatilor si cenzurii, o literatura, adica un sistem,in buna parte valabil si azi, si nu doar o gramada de scrieri. Desigur, au existat si in acea epoca grupuri si grupuscu-le marginale sau subterane: oniricii, "singaporenii", "tir-govistenii", mai tirziu optzecistii, dar acestora nici nu le-a trecut prin cap sa se opuna "imperiului": exista un cenAZtru necontestat care dispunea de intreaga putere necesaAZra pentru validarea autorilor si operelor individuale si care-si subordona institutii importante ca Uniunea ScriAZitorilor, revistele literare etc.

Acest centru era atit de puternic, incit nici macar presiunea adevaratei puteri comu-nisto-securiste nu a reusit sa-l zdrobeasca: orice atac (din partea revistelor specializate: "Luceafarul", Saptamina", "Suplimentul Scinteii Tineretului") nu facea decit sa strin-ga rindurile scriitorilor adevarati in jurul criticilor esenAZtiali. Pina si schimbarea de paradigma din anii optzeci era pe cale sa se produca pasnic -- in ciuda rezistentei dirze a "saptezecistilor" ce se vedeau amenintati de niste tineri necunoscuti -- tot datorita criticilor in cauza, ca-re-i girasera, ii aparasera si ii "crescusera" pe noii veniti, intinerind la rindul lor prin influenta acestora.

Optzecistii se pregateau sa intre in reteaua de fier a vechii ordini asemenea barbarilor pacificati ce primeau pamint la marAZginea imperiului, cu datoria de a-l lucra si apara.Revolutia a schimbat insa totul. Brusc, arhontii vechii puteri si-au abandonat opera, migrind catre politica sau alte domenii mai vizibile. Haosul initial a fost de nede-scris. Publicul s-a "bejenit" spre zone de interes mai noi si mai stralucitoare. Revistele literare, inmultite ca niste ciuperci dupa ploaie, si-au aratat conditia neoplasmica: in curind s-a vazut ca nu mai pot supravietui financiar. Comunicatiile s-au intrerupt.

Nimeni nu mai citeste toate revistele si suplimentele literare ale ziarelor. Prin urAZmare, viata literara e azi dezmembrata ca Orfeu, cum ar zice Ihab Hassan. Editurile au acceptat tot mai putine scrieri contemporane ale autorilor romani. Deodata totul a fost impins catre pauperitate, obscuritate, derizoriu. S-a scris tot mai putina literatura originala, pentru ca intr-o lume asistemica nu pot exista nici stimulenti materiali, nici simbolici ("oare glorie sa fie a vorbi intr-un pustiu?") care sa indemne la scris. "in absenta stapinilor", grupurile boeme si gregare au inceput sa impuna criterii si nume, colportind informatii despre carti necitite si despre autori neiubiti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.