Imperiul Roman

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Octavianus Augustus- singurul stapan al Romei , el incepe reorganizarea statului in deceniile urmatoare, la capatul carora se produce o schimbare profunda in evolutia lumii romane. In calitate de "prim cetatean al Romei" acumuleaza intreaga putere politica in stat, sub pretestul restaurarii pacii , securitatii, dupa un secol de confruntari si tulburari politice. La inceputul carmuirii sale Octavia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imperiul Roman

Octavianus Augustus- singurul stapan al Romei , el incepe reorganizarea statului in deceniile urmatoare, la capatul carora se produce o schimbare profunda in evolutia lumii romane. In calitate de "prim cetatean al Romei" acumuleaza intreaga putere politica in stat, sub pretestul restaurarii pacii , securitatii, dupa un secol de confruntari si tulburari politice. La inceputul carmuirii sale Octavianus, detine numai puterea militara, imperium. Ca imperator, era comandantul suprem al legiunilor romane, apoi el preia si titulatura "Pontix Maximus". Augustus a ales pentru sine termenul de princeps, astfel incat primele trei secole ale Imperiului au primit din antichitate numele de principat.

Cel care avea sa schimbe istoria Romei, s-a nascut la 23 septembrie 63 I.Hr., fiind fiul lui Octavius si al ficei surorii lui Caius Iulius Caesar, Atia. Tatal sau a murit cand Octavianus avea doar 4 ani. Aprimit o educatie aleasa, prima aparitie publica fiind la moartea bunicii sale Iulia, cand a rostit discursul funerar. Ruda sa ilustra nu i-a acordat atentie la inceput, fiind preocupat de problemele politice ale Romei, dar in anul 46 i.e.n. a participat la tiumful lui Caesar, primind onoruri militare. Tot in aceasta perioada intra in ordinul patricienilor.

L-a urmat apoi pe Caesar in Spania si in lupta cu tabara pompeiana la Munda, in 45i.Hr., impresionandu-l pe Caesar. Atunci cand acesta a fost asasinat, Octavianus se afla in Apollonia(Illyricum) pregatindu-se sa se alature campaniei contra partilor. Dupa ce Marcus Antonius parea indragostit de vestita regina a Egiptului, Cleopatra, impartind Estul intre stapana Egiptului sifii acesteia, Octavianus il infrange pe Marcus in vestita batalie de la Actium. Octavianus ajunge in Alexandria prin Syria si obtine victoria la 1 august 30i.Hr., dupa ce marina si cavaleria lui Marcus refuza sa lupte. Cleopatra si Marcus s-au sinucis. Egiptul a fost transformat in provincie romana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.