Imperiul Roman

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Liceu

Principatul ca forma de stat- schimbarile esentiale intervenite in situatia diferitelor clase si grupuri sociale in perioada formarii Imperiului Roman au determinat si oranduire de stat a acestuia. Inca din 27 i.Hr., curand dupa terminarea razboiului civil, Octavianus a convocat senatul si a declarat ca, intrucat imputernicirile sle ca triumvir au expirat si in stat domneste pacea, el a hotarat sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imperiul Roman

Principatul ca forma de stat- schimbarile esentiale intervenite in situatia diferitelor clase si grupuri sociale in perioada formarii Imperiului Roman au determinat si oranduire de stat a acestuia. Inca din 27 i.Hr., curand dupa terminarea razboiului civil, Octavianus a convocat senatul si a declarat ca, intrucat imputernicirile sle ca triumvir au expirat si in stat domneste pacea, el a hotarat sa se reintoarca la viata privata si propune sa se restabileasca republica. Aceasta nu era insa o comedie jucata cu dibacie. Octavianus pregatise dinainte terenul pentru actiunea sa.

Incat in anul 29 i.Hr., sub pretextul inlaturarii celor nedemni, el facuse o epurare a senatului, din care fusese exclusi 200 de oameni, evident ostili sai. De aceea nu este de mirare ca acum senatorii ii multumira cu caldura lui Octavianus pentru serviciile aduse statului si-l rugara sa ramana la conducerea treburilor statului. Se proclama restaurarea republicii. Dar Octavianus capata o serie de imputerniciri care-i creara o situatie cu totul deosebita in aceasta republica "restaurata". Imputernicirile i-au fost date treptat la date diferite, dar in cea mai mare parte intre anii 27 si 23 i.e.n.

In urma acestor hotarari, noua oranduire se contura in felul urmator: senatul era recunoscut organ suprem al statului, el urmand sa conduca provinciile in afara de Egipt, Siria, Spania si Gallia, care ramaneau sub controlul lui Octavianus, aceasta guvernandu-le prin legatii sau prin profetii sai. Pe de alta parte Octavianus ramanea comandant suprem al armatei si pastra titlul de imperator, ca parte componenta a numelui sau. Senatotii si cavalerii ii alegeau pe magistrati-quetori, edili, praetori, consuli-al caror numar a fost marit pentru a se permite ocuparea acestor functii de onoare de cat mai multe persoane .

Ani de-a randul Octavianus a fost ales consul, dar in afara de aceasta in baza unei hotarari a senatului , el detinea inca din anul 36 i.e.n. functia de tribun. Octavianus sublinia ca , restabilind republica, el nu-si arogase nici un fel de titluri si onoruri neconforme cu regimul republican; fata de "colegii"sai magistrati avea in plus doar autoritatea, pe care o obtinuse numai datorita meritelor sale exceptionale. De aceia pentru a-l situa mai sus fata de ceilalti magistratri,s-a propus sa I se atribuie numele de Romulus, subliniindu-se astfel ca el ar fi intemeiat din nou Roma . Insa acest nume amintea prea mult titlul odios de rege .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.