Imperiul Bizantin - Mozaicul imperiului bizanton

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

In Roma, parasita de administratia centrala, va ramane stapan papa. El va exercita o actiune de suprematie ecleziastica nestanjenita de autoritatea politica. Imparatii bizantini renuntand la titlul de pontifex maximus se vor cansidera ierarhii laici ai bisericii, cu dreptul conducerii acesteia. La sinoadele economice ale crestinismului, prezidate de imparatii bizantini, papa isi va trimite delegat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imperiul Bizantin - Mozaicul imperiului bizanton

In Roma, parasita de administratia centrala, va ramane stapan papa. El va exercita o actiune de suprematie ecleziastica nestanjenita de autoritatea politica. Imparatii bizantini renuntand la titlul de pontifex maximus se vor cansidera ierarhii laici ai bisericii, cu dreptul conducerii acesteia. La sinoadele economice ale crestinismului, prezidate de imparatii bizantini, papa isi va trimite delegati pentru a nu recunoaste suprematia imperiala.

Sinoadele economice ale crestinismului au fost locul intalniri eforturilor de a mentine unitatea bisericii, in ciuda intereselor politice contrastante ale Apusului si ale Rasaritului european. Antagonismele se vor ampilifica cu timpul, pana la ruptura intre Apus si Rasarit, iar crestinismul va inregistra, o data cu Marea schisma din 1054, separarea definitiva a ortogonismului si catolicismului.
Inceputul artei bizantine (secolole al IV-lea si al V-lea)

Artele plastice
Cultura in cadrul stilului bizantin poate fi urmarita, pe durata sa de mai bine de un mileniu, in zona rasariteana a Imperiului Roman, respectiv in Imperiul Bizantin.
Periodizarea artei bizantine puncteaza, incepand din secolul al IV-lea si pana in secolul al XV-lea, urmatoarele etape importante:
1.inceputul artei bizantine(secolele al IV-lea si al V-lea)
2.epoca lui Justinian (secolul al VI-lea "secolul de aur")
3. perioada iconoclasta (secolele VII-IX)
4.dinastiile macedonenilor si comnenilor (secolele IX-XII)
5. renasterea paleologa (secolele XIII-XV), cu mutarea centrului de greutate de la Constantinopol la Athos.

Arhitectura
Constantinopolul s-a nascut la 330 cand imparatul Constantin Cel Mare l-a fondat, pe ruinele anticului oras grec Byzantion. Orasul se afla in peninsula cu o pozitie strategica deosebit de buna, datorita celor trei zone de apa, in nord, est si sud, avand astfel asigurata izolarea. Noua capitala a fost inpodobita cu cladiri, monumente si piete centrale, cu un palat imperial, o cladire a senatului si hipodromul. Planul orasului grupa cladirile oficiale in jurul pietei centrale. Axul care tranversa median orasul, artera importanta de circulatie, era marginit de o coloana acoperita, de ziduri puternice, avea bastioane si porti.

Numite curtine, zidurile foarte inalte, cu o grosime de cativa metri, erau precedate de santuri, care formau obstacole in calea eventualelor atacatori ale cetatii. Printre importantele porti ale incintei, Poarta de aur era cea prin care patrundeau in oras cortegiile militare si triumfale.

Arhitectura civila
Caracteristicile arhitecturii laice bizantine pastreaza atat reperele traditionale ale confortului locuintelor particulare romane evoluate si adaptate conditiilor momentului respectiv.
Domus, casa demnitarilor si negustorilor, se caracteriza prin vastitatea dimensiunilor, a curtilor interioare si a gradinilor, a fastului si elegantei. Insula, casa in care locuiau chiriasii, era "casa de raport", compusa din numeroase apartamente si dispuse in etaje scunde, cu scari si plansee din lemn.

Arhitectura religioasa
Izvoarele artei bizantine le gasim in cultura greaca, in imbinarea treditiilor elenistice alexandrine, a culturilor mediteranieene din timpul Imperiului Roman, precum si in asimilerea culturilor Orientului
Apropiat.Dominata in arhitectura religioasa va fi folosirea arcului, boltii si cupolei, venite din traditiile milenare ale Asiei Mici, iar in artele plastice, ale atelierelor de fresca si mozaic, sculptura si arte decorative.

Arhitectura se caracterizeaza prin definirea planului constructiei si a elementelor componente. Primele biserici crestine au fost adaptari ale tipului profan al bazilicii forense care, in epoca romana, juca rolul bursei si era aflata in vecinatatea forumului. Printre primele biserici cu plan bazilican, costruite la Roma, au fost: vechea bazilica Sfantul Petru (324-346), bazilica Santa Maria Maggiore (352-266) si bazilica San Paolo fuori le muri (386-390).

Pentru planul bazilical elementele definitorii sint: nava centrala, mai larga si mai inalta decat celalalte spatii, daua sau mai multe nave laterale si o absida la rasarit, la capatul opus intrarii principale. Incaperi secundare incluse in plan sant: pronaosul sau martexul, spatiul care apare uneori dublat ca un exonartes (nartex exterior) si un esonartex ( nartex interior).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.