Imperiile coloniale la sfarsitul secolului XIX

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Liceu

Din secolul XVI, comertul si colonizarea au inceput sa fie sprijinite frecvent de companii privilegiate - companii carora li se acordase monopolul regal pentru a opera intr-o anumita regiune. Organizatii cum erau Compania India de Est britanica si olandeza au stabilit avanposturi, au purtat razboaie si au condus teritorii intinse, uneori timp de secole, inainte ca autoritatea lor sa fie inlocuita [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imperiile coloniale la sfarsitul secolului XIX

Din secolul XVI, comertul si colonizarea au inceput sa fie sprijinite frecvent de companii privilegiate - companii carora li se acordase monopolul regal pentru a opera intr-o anumita regiune. Organizatii cum erau Compania India de Est britanica si olandeza au stabilit avanposturi, au purtat razboaie si au condus teritorii intinse, uneori timp de secole, inainte ca autoritatea lor sa fie inlocuita cu cea a guvernelor de acasa.

In anii 1900, "Cearta pentru Africa" aproape se terminase, insa mai ramasesera cateva zone bogate: francezii au ocupat Marocul si Mauritania, iar italienii au cucerit Tripoli (Libia). La pragul dintre secole a luat nastere cel mai tanar imperiu colonial. In 1898, S.U.A. a infrant Spania, preluand conducerea asupra coloniilor acesteia, Filipine si Puerto Rico, urmate in curand de Hawaii si alte insule din Pacific.

Regiunea pe care fusese proiectat canalul Panama a intrat de asemenea in posesia americanilor, S.U.A devenind astfel "puterea suprema" in Emisfera Vestica.Natura guvernarii coloniale varia foarte mult de la o regiune la alta. Aceasta s-a intamplat in special cu conducerea britanica, care se manifesta fie prin exercitarea unui control direct si emiterea legilor (ca si in cadrul unei colonii ce apartinea Coroanei), fie prin grade diferite de "protectie", asigurata de un tratat, prin care conducatorul local accepta un consilier britanic.

In secolul XIX puterile coloniale se considerau responsabile de aducerea civilizatiei in regiunile indepartate ("datoria albului"). Intr-adevar, in colonii au fost introduse caile ferate, medicamentele si alte facilitati, insa economia acestora era menita sa aduca beneficii puterii guvernamentale decat sa satisfaca nevoile locale, iar instruirea popoarelor supuse in vederea unei guvernari proprii a cunoscut un ritm atat de lent (cu majoritari) incat independenta coloniilor era practic amanata la infinit.

Consecinta grava a cuceririi coloniale este indicata de numarul mare de razboaie si rebeliuni, in timpul carora bastinasii faceau eforturi pentru a rezista sau a se elibera de sub dominatia imperialista.Intre 1914-1918, Primul Razboi Mondial a dus la redesenarea vechilor harti coloniale, datorita faptului ca Germania si Turcia, fiind infrante, si-au pierdut imperiile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.