Imparat si proleta r- Mihai Eminescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Relativitatea istoriei, dovedita de toate aceste evenimente, l-au sensibilizat pe Eminescu, aflat in acel timp in perioada studiilor vieneze, mediul universitar dezbatand cu pasiune evenimentele politice, cu atat mai mult cu cat insusi Imperiul Habsburgic depasise un moment important al propriei istorii, cel al secesiunii. Pentru intelegerea poemului suntem obligati sa tinem cont de intreaga opera[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imparat si proleta r- Mihai Eminescu

Relativitatea istoriei, dovedita de toate aceste evenimente, l-au sensibilizat pe Eminescu, aflat in acel timp in perioada studiilor vieneze, mediul universitar dezbatand cu pasiune evenimentele politice, cu atat mai mult cu cat insusi Imperiul Habsburgic depasise un moment important al propriei istorii, cel al secesiunii. Pentru intelegerea poemului suntem obligati sa tinem cont de intreaga opera a poetului, care este de o mare coerenta. Gandirea politica a lui prelungea un conservatism de tip iluminist, care credea in reforma sociala si nu in revolutie. Culoarea mohorata (purpuriul rosu-violaceu) evocata in poem aminteste de data aceasta stindardul celor revoltati.

"Imparat si proletar" a fost ecoul poetic romanesc al acelei fierberi mondiale, traite de poet la Viena, apreciate de acesta cu inima sa si cu judecata ce-i va fi reiesit din multiplele lecturi anterioare, citate mai sus". Inca de la inceput, imaginea care domina pasajul este una negativa, intunecata, fiind insotita de epitete care evoca intunericul: lumina patrunzand "printre feresti murdare", participantii au "fete-ntunecoase", fiind "saraci si sceptici", singura pata de culoare fiind culoarea spatiului unde se desfasoara intalnirea revoltatilor.

Unul dintre membrii cetei i-a cuvantul si abordeaza tema umanitatii Acesta doreste sa obtina de la reprezentantii cetei argumentele teoriei sustinute in cadrul dezbaterii, aceea ca omul reprezinta lumina, faclia intelectuala a acestui pamant stapanit de chinuri si amar.Razvratitul cetei sustine contrariul teoriei, ca "nicio scanteie-ntr-insul nu-i candida si plina", ca nicio sclipire a sufletului nu-i pura si intreaga si ca aurora sa este incleiata de murdarie, asemenea globului pamantesc plin de tina , a carui vasta arie o domina pe deplin.
Le cere confratiilor sai ideatici sa defineasca conceptul de dreptate.

Insusi, revoltatul le ofera raspunsul care-i mahneste sufletul din pricina neinfaptuiri dreptatii.Dreptatea este valoarea morala a carei corelatii ii implica pe detinatorii puterii care ingradesc "cu averea si marirea in cercul lor de legi" pe acei carora ii osandesc la lucru.Baronii conspira viata intreaga a supusilor, subjugandu-i muncii prin furtul bunurilor la care acestia au robit.Tanarul protestatar descrie traiul imparatilor, luminat de zile voioase si placere, serbat cu vin, degustat in cupe de ambra iarna in gradinile acoperite si infrumusetate cu verdeata.Scopul vietii acestor regalitati este sa petreaca din zori si pana-n noapte, indiferent de anotimp "vara petreceri,, Alpii cu fruntile de gheata " si calatorind in jurul lumii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.