Impactul terapiei fizicale asupra durerii si disabilitatiii in gonartroza

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.72

nivel: Facultate

Scopul studiului a fost sa evidentiem impactul terapiei fizicale asupra durerii si disabilitatii la pacientii varstnici cu artroza de genunchi.
Material si metode Este un studiu randomizat, observational, controlat, evaluand durerea si disabilitatea dupa 3 saptamani de tratament fizical la pacienti cu artroza de genunchi (diagnostic clinic si radiologic; stadiul I-III Kellgren-Lawrence). <[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impactul terapiei fizicale asupra durerii si disabilitatiii in gonartroza

Scopul studiului a fost sa evidentiem impactul terapiei fizicale asupra durerii si disabilitatii la pacientii varstnici cu artroza de genunchi.
Material si metode Este un studiu randomizat, observational, controlat, evaluand durerea si disabilitatea dupa 3 saptamani de tratament fizical la pacienti cu artroza de genunchi (diagnostic clinic si radiologic; stadiul I-III Kellgren-Lawrence).

Pacientii au fost randomizati in doua loturi: lot de control (n=35) care a beneficiat doar de electroterapie si medicatie simptomatica antialgica si lotul cu terapie fizicala (n=35) a carui program a cuprins medicatie simptomatica antialgica, electroterapie, masaj, kinetoterapie, termoterapie. Evaluarea pacientilor s-a facut in ziua 0 si dupa 3 saptamani, cu ajutorul chestionarului Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC); evaluarea durerii in ultimele 48 de ore cu ajutorul unei scale analog vizuale (100 mm VAS).

Rezultate:La lotul cu terapie fizicala, se observa ameliorarea statistic semnificativa a celor 3 domenii ale scorului WOMAC,mai ales la domeniul "Durere", in timp ce la lotul de control nu s-a observat nici o ameliorare statistic semnificativa. In ceea ce priveste evolutia durerii, cele mai semnificative rezultate s-au obtinut tot la lotul cu terapie fizicala (p
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.