Impactul politicilor monetare asupra fenomenului globalizarii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.36

nivel: Facultate

Observația poate fi discutată și amendată, dar ea constituie, oricum, o temă serioasă de reflecție. Sigur, fiecare își are viitorul său. Fiecare orânduire, fiecare țară, fiecare individ își are până la urmă viitorul pe care și-l pregătește.

Dar, în același timp, într-o formă a interdependențelor crescânde, asaltată tot mai multe probleme globale, nimeni nu se mai poate izola și nu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impactul politicilor monetare asupra fenomenului globalizarii

Observația poate fi discutată și amendată, dar ea constituie, oricum, o temă serioasă de reflecție. Sigur, fiecare își are viitorul său. Fiecare orânduire, fiecare țară, fiecare individ își are până la urmă viitorul pe care și-l pregătește.

Dar, în același timp, într-o formă a interdependențelor crescânde, asaltată tot mai multe probleme globale, nimeni nu se mai poate izola și nu își mai poate declina responsabilitatea pentru viitorul comun, cum nimeni nu poate să impună propria sa imagine despre viitorul celorlalți.

Dialogul devine astfel nu numai necesar ci constituie tot mai mult un instrument de lucru pentru mărirea gradului de responsabilitate, de solidaritate și de consens în rezolvarea problemelor globale sau a acelor părți din viața planetei care constituie viitorul comun.
Marele economist Allan Greenspan, trezorierul SUA, atrăgea însă atenția, sobru, imediat după crahul bursier din 27 octombrie 1997, asupra „caracterului contagios al economiei mondiale, în care (din cauza globalizării) economiile naționale își transmit slăbiciunile de la o țară la alta”.

Dar cu toate acestea „pompierii” FMI (unealtă creată tocmai pentru a repara ceea ce „speculatorii instituționali” și managementul local strică de zor) au fost obligați să sară în ajutorul Coreei de Sud (unde vor stinge „focul” cu aproape 100 de miliarde de dolari – în timp ce în nordul aceleiași peninsule oameni nevinovați mor de foame), Thailandei (17 miliarde de dolari) și Indoneziei (23 miliarde de dolari).

Tot astfel în „prima mare criză a lumii celei noi a piețelor globalizate” din ianuarie 1995 care a avut loc în Mexic, guvernul SUA, FMI, BRI – de la Bassel și guvernul Canadei au acordat un credit de 50 de miliarde de dolari.

În articolul ”Le desamement et la destabilisation de l’economie de marche par les industries automatiques et spaciales”, Francois Perroux face unele constatări judicioase cu privire la „inegalitățile structurale dintre națiuni”, agravate de introducerea tehnicii atomice și spațiale. Se desprinde din cele prezentate că, după Perroux, integrarea economică și corolarul ei – sacrificarea suveranității naționale – ar constitui o inevitabilitate fatală pentru țările mici, întrucât ele nu pot să fie egale și nici să țină pasul dezvoltării economice cu țările mari.

Este un fapt incontestabil că între diferitele țări și națiuni există importante decalaje în privința potențialului demografic, economic, al resurselor naturale, dar aceasta nu înseamnă nicidecum că țările mici nu pot accede la progresul tehnic, economic și științific contemporan.

Evoluția evenimentelor internaționale nu confirmă afirmațiile lui Perroux, ci dimpotrivă arată o creștere a influenței țărilor mici și mijlocii în politica internațională, care s-a realizat nu prin renunțarea la suveranitate de către acestea în favoarea statelor mai puternice din punct de vedere economic, tehnic și militar, ci în condițiile întăririi și apărării ferme a suveranității și independenței lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.