Impactul inflatiei

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Sesizand efectele nocive ale inflatiei ridicate asupra proceselor economice, veniturilor, comportamentelor si politicii macroeconomice, Banca Nationala a analizat si prezentat cu regularitate publicului, aprecierile sale asupra acestui fenomen. Astfel, inca in lucrarea "Politica monetara in perioada de tranzitie", aparuta in noiembrie 1992, se arata printre altele:

"Peste un anumit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impactul inflatiei

Sesizand efectele nocive ale inflatiei ridicate asupra proceselor economice, veniturilor, comportamentelor si politicii macroeconomice, Banca Nationala a analizat si prezentat cu regularitate publicului, aprecierile sale asupra acestui fenomen. Astfel, inca in lucrarea "Politica monetara in perioada de tranzitie", aparuta in noiembrie 1992, se arata printre altele:

"Peste un anumit prag (...), inflatia reprezinta unul dintre cele mai primejdioase fenomene, ce se repercuteaza atat in plan social, cat si economic. In plan social, inflatia inalta erodeaza puternic economiile populatiei, mai cu seama in conditiile in care acestea nu sunt protejate prin rate corespunzatoare ale dobanzii. Ea afecteaza mai grav categoriile de populatie cu venituri fixe (pensionarii, bursierii, beneficiarii ajutoarelor sociale), comparativ cu alte categorii (salariati, actionari, proprietari) ale caror venituri evolueaza in acelasi sens cu inflatia dar, de regula, mai lent decat aceasta.

Datorita incertitudinii cu privire la nivelul viitor la ratei inflatiei, se produce o redistribuire arbitrara a membrilor societatii, fara ca beneficiarii acestei redistribuiri sa fie indreptatiti sa castige, iar cei care sufera pierderi sa o merite."

3.3.1 EFECTE ASUPRA POPULATIEI
Populatia a receptat diferit repercusiunile inflatiei de-a lungul peroadei de reforma. Datorita absentei unor posibilitati de protejare efectiva a activelor financiare (populatia este creditor net fata de sistemul bancar), pana la finele anului 1993 aceasta a inregistrat pierderi importante, dobanzile practicate pentru depozite au fost real-negative, neasigurandu-se pastrarea puterii de cumparare a economiilor. De asemenea populatia a pierdut si pe cale erodarii valorii reale a numerarului detinut (tabelul III.3)

Inflatia si politicile asociate de combatere a acesteia au afectat si veniturile populatiei. In perioada 1990 - 1993 miscarea salariilor a fost mai volatila decat cea a preturilor.In Romania procesul liberalizarii preturilor (si veniturilor) nu a ocazionat modificari importante in structura salariilor. In continuare, salariile cele mai mari se obtin in industria miniera, energie electrica, petrol si gaze, metalurgie, transporturi si chimie (au aparut, in aceasta categorie, si activitatile financiare). Se constata, insa, cresterea decalajului dintre aceste ramuri si celelalte. Aceste ramuri sunt dominate de regii autonome, care sunt subventionate de catre stat.In acelasi timp, categoriile cu venituri fixe (pensionarii, bursierii, beneficiarii de ajutoare sociale) sunt mult mai sever afectate de inflatie.

3.3.2 EFECTE ASUPRA SECTORULUI REAL
Agentii economici au resimtit diferit impactul inflatiei. Debitorii neti (intreprinderile cu probleme sau cele in expansiune) au receptat dobanzile mici, sub rata inflatiei, ca pe o subventie implicita (pana in 1994), in timp ce alte intreprinderi, profitabile, cu resurse financiare proprii au inregistrat pierderi relative. Din 1994, semnul influentei s-a schimbat, in conditiile dobanzilor real-pozitive, menite sa combata inflatia. In ansamblu, sectorul intreprinderilor este utilizator net de resurse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.