Impactul industrializarii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Fenomenul denumit "revolutie industriala" a constituit si constituie inca unul dintre cele mai controversate din literatura de specialitate, fiecare autor incercand sa-l cerceteze dintr-un unghi de vedere inedit, sa reliefeze sau sa nuanteze aspectele pe care le considera a fi cele mai semnificative.
Revolutia industriala este un ansamblu de fenomene care insoteste, incepand din secolul al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impactul industrializarii

Fenomenul denumit "revolutie industriala" a constituit si constituie inca unul dintre cele mai controversate din literatura de specialitate, fiecare autor incercand sa-l cerceteze dintr-un unghi de vedere inedit, sa reliefeze sau sa nuanteze aspectele pe care le considera a fi cele mai semnificative.
Revolutia industriala este un ansamblu de fenomene care insoteste, incepand din secolul al XVIII-lea, transformarile lumii moderne, datorita dezvoltarii capitalismului, tehnicii, productiei si comunicatiilor.

Europenii au desavarsit aceasta transformare industriala prin aplicarea noilor tehnologii la mijloacele de transport si comunicatii. In prima jumatate a secolului al XIX-lea vasele cu aburi au inceput sa brazdeze apele Europei. In aceeasi perioada, caile ferate au impanzit teritoriile europene dominate de conducatorii de masini. Din 1840 europenii incep sa intinda cabluri la suprafata pamantului si pe sub apa, ca sa poata transmite mesaje pe tot cuprinsul continentului, cu viteza curentului electric.

La sfirsitul secolului al XVIII-lea si in prima jumatate a secolului al XIX-lea inovatorii englezi din domeniul afacerilor au deschis perspectiva unei noi ordini economice, dar inainte de 1850 Belgia, Franta si statele germane au aderat la procesul de modernizare. La acea vreme Europa rasariteana si Rusia abia daca facusera primii pasi in aceasta directie.

Aceste schimbari rapide si radicale au accentuat deosebirile dintre economia Europei moderne si cea a societatii europene din perioada anterioara. Dupa 1760, revolutia economica si sociala a adancit contrastul dintre Europa si alte zone ale lumii. Inarmata cu noua economie si tehnologie, Europa putea sa-si procure materialele si sa-si confectioneze utilajele pentru a-si asigura suprematia mondiala pana la sfarsitul mileniului astfel incepe Epoca Europei moderne.

Revolutia industriala si industrializarea au astfel ca efect o vasta circulatie internationala a fortei de munca, cu marfuri adanci si asupra comertului international. Dar odata cu emigrantii, Europa isi "exporta" peste ocean si contradictiile caracteristice oranduirii capitaliste, care nu vor intarzia sa se intoarca impotriva ei.

Ca urmare a revolutiei industriale s-a dezvoltat diviziunea sociala a muncii, au aparut noi ramuri de productie, noi centre si orase industriale; au invins definitive relatiile de productie capitaliste asupra celor feudale; s-a format burghezia industriala modern, cele doua clase sociale de baza ale societatii capitaliste.

Revolutia industriala a marcat un alt salt urias in dezvoltarea fortelor de productie si a insemnat victoria definitiva a relatiilor de productie capitaliste. Diversitatea conditiilor istorice, a nivelurilor de dezvoltare economica a imprimat anumite particularitati in desfasurarea revolutiei industriale in diverse tari. In Romania particularitatile revolutiei industriale s-au datorat mentinerii indelungate a iobagiei, existentei jugului strain si a lipsei, mult timp a unui stat national unitar.

La nivel european, revolutia industriala a reprezentat un salt datorat unodr acumulari generate de procese si fenomene ce s-au desfasurat de-a lungul secolului al XVII-lea. Sub aspect politic, acest secol se caracterizeaza si printr-un proces continuu de intarire si centralizare a unor state monarhice si printr-o cvasipermanenta a starii de razboi.

In plan economic, acestea se reflecta in cresterea aparatelor administrative, curti regale rafinate, armate numeroase si inzestrate corespunzator in cheltuieli supradimensionate, care au generat fiscalitate ridicata, inflatie si accentuarea rolului retelei financiare internationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.