Impactul hazardelor

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Managementul riscului este procesul public de evaluare, cunoastere a existentei unui risc, de luare a deciziilor si de aplicare a masurilor necesare pentru a-l evita sau pentru a-l reduce la nivele acceptabile prin reglementi si intreprindere de actiuni adecvate. Riscurile sunt foarte diversificate, tinand seama de marea varietate a formelor de turism care influenteaza foarte mult modul in care se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impactul hazardelor

Managementul riscului este procesul public de evaluare, cunoastere a existentei unui risc, de luare a deciziilor si de aplicare a masurilor necesare pentru a-l evita sau pentru a-l reduce la nivele acceptabile prin reglementi si intreprindere de actiuni adecvate. Riscurile sunt foarte diversificate, tinand seama de marea varietate a formelor de turism care influenteaza foarte mult modul in care se exercita influentele factorilor de mediu. Efectele individuale depind adesea si de capacitatea de reactie a organismului. O mare importanta o au varsta si gradul de pregatire fizica a persoanelor participante.

Factorii naturali de risc pot exercita diferite forme de stres asupra organismului. Stresul este o notiune generala care desemneaza o solicitare puternica a organismului care provoaca o reactie specifica. Termenul a fost introdus in stiinta de un endocrinolog canadian, Hans Selye, care l-a definit ca orice raspuns al organismului consecutiv unei cerinte sau solicitari exercitate asupra organismului. Ulterior a fost definit ca o stare de tensiune acuta a organismului obligat sa-si mobilizeze mijloacele de aparare spre a face fata unei situatii amenintatoare.

Aportul deosebit al lui Selye il constituie faptul ca a demonstrat rolul sistemului nervos si al factorilor endocrini in raspunsul la stres. Stresul stimuleaza productia in organism a unor substante ca adrenalina, noradrenalina si dopamina. Adrenalina poate creste foarte mult in organism in situatii de alarma. Ea stimuleaza activitatea inimii, intareste si prelungeste activitatea muschilor, mareste frecventa si profunzimea respiratiei, pregatind astfel corpul pentru actiune. De asemenea creste cantitatea de glucoza din organism necesara pentru intensificarea respiratiei si eliberarea de energie.

Adrenalina stimuleaza si secretia de endorfina - o substanta care are capacitatea de a atenua sau anihila senzatia de durere, producand in organism o stare de bine. Aceste reactii endocrine pe de o parte favorizeaza atitudini active fata de pericol in timp ce alte substante accentueaza imobilizarea si inertia. In cazul unor solicitari moderate reactiile organismului agresat constituie un fenomen favorabil prin care se mentine un echilibru cu mediul.

Se constata ca unele persoane au tendinta sa se implice in sporturi extreme tocmai pentru ca in felul acesta isi stimuleaza secretia de adrenalina si implicit pe cea de endorfine care le creeaza o stare de euforie. Chiar practicarea unor activitati turistice cu grad mai scazut de pericol contribuie pentru majoritatea persoanelor la acea stimulare a organismului benefica pentru ridicarea tonusului general si in activarea functiilor organismului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.