Impactul economic al turismului international

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Volumul turismului international se poate compara cu volumul comertului exterior, datorita urmatoarelor motive: modul de provenienta a devizelor straine in industria turistica este acelasi ca si in cazul sumelor provenite din exporturile de marfuri; pentru o serie de tari, turismul international a devenit una din principalele industrii de export; Impactul economic total al unui volum de cheltuieli[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impactul economic al turismului international

Volumul turismului international se poate compara cu volumul comertului exterior, datorita urmatoarelor motive: modul de provenienta a devizelor straine in industria turistica este acelasi ca si in cazul sumelor provenite din exporturile de marfuri; pentru o serie de tari, turismul international a devenit una din principalele industrii de export; Impactul economic total al unui volum de cheltuieli turistice poate fi masurat prin trei elemente:

impactul direct- masoara efectele primului val de cheltuieli, dat de raportul dintre cheltuielile facute de turisti si utilizarea lor de catre agentii economice (de ex: banii pe care un turist ii cheltuieste intr-un restaurant vor fi utilizati pentru plata materiilor prime etc. de catre restaurator); impactul indirect- masoara efectele derivate ale primului val de cheltuieli. In exemplul de mai sus, furnizorii de materii prime pentru restaurant vor utiliza banii primiti pe acestea pentru plata furnizorilor lor, a chiriilor, dobanzilor etc.

impactul indus (stimulat)- masoara efectele derivate cauzate de angajatii unei firme turistice care isi cheltuiesc o parte din salarii in alte sectoare de afaceri. In exemplul dat, angajatii restaurantului isi vor cheltui o parte din salarii pentru achizitionarea de obiecte de uz caznic, servicii medicale etc. Impactul economic total va fi egal cu efectele impactului direct, plus impactul indirect, plus impactul indus al cheltuielilor turistului. Efectul multiplicator al turismului (K) este urmatorul: K = (impactul direct + impactul indirect + impactul indus) / impactul direct

INDICATORI DE MASURARE A APORTULUI TURISMULUI LA DEZVOLTAREA ECONOMIEI NATIONALE A)Indicatori globali ai cons. turistic 1.Sosiri de turisti internationali la 100 locuitori (sosiri turisti/pop. tarii de dest)x100 2.Calatoriile in strainatate la 100 locuitori (calatoriile in strainatate/pop. tarii de origine)x100 3. Destinatia circulatiei turistice (2 moduri) a. (sosiri turisti internat./pop. tarii de dest.)x100 b.(sosiri turisti internat./suprafata tarii de dest.)x100 - arata pragul de toleranta al populatiei si al teritoriului 4.

Preferinta pentru o anumita destinatie =(numarul de plecari spre o anumita destinatie /numarul total de plecari) x100 5. Intensitatea neta =(numarul de plecari in strainatate /populatia tarii emitente) x100 6. Intensitatea bruta =(numarul de voiaje/populatia tarii emitente) x100 7.Nr. mediu de turisti =(numarul de turisti/numarul de zile dintr-o perioada) - arata intensitatea circulatiei turistice intr-un anumit interval. 8.Durata medie a sejurului: nr. zile turist/nr. turisti B) Indicatori ai structurii de cazare 1.Gradul de ocupare al hotelului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.