Impactul activitatii de asigurare asupra investitiilor

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 8.37

nivel: Facultate

Fondurile de asigurare se formează în procesul de repartiție a produsului intern brut, din primele de asigurare provenite de la persoanele fizice și juridice cuprinse în asigurare.

La formarea fondului de asigurare participă toți asigurații, dar vor beneficia de acest fond numai o parte dintre ei și anume cei care au avut de suferit în urma producerii riscului asigurat. Ap[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Impactul activitatii de asigurare asupra investitiilor

Fondurile de asigurare se formează în procesul de repartiție a produsului intern brut, din primele de asigurare provenite de la persoanele fizice și juridice cuprinse în asigurare.

La formarea fondului de asigurare participă toți asigurații, dar vor beneficia de acest fond numai o parte dintre ei și anume cei care au avut de suferit în urma producerii riscului asigurat. Apar și raporturi bazate pe rambursabilitate, care se manifestă în sfera asiguraților, ca urmare a împrumuturilor în cadrul asigurărilor de viață, a efectelor constituirii rezervei matematice pentru asigurați.

Funcția de control, ca funcție complementară a asigurărilor, urmărește modul cum se încasează primele de asigurare și alte venituri ale organizației de asigurare, cheltuieli de prevenire a riscurilor, cheltuieli administrativ –gospodărești și altele.

Funcția de control se manifestă diferit având în vedere cele două mari categorii de asigurări, obligatorii și facultative. Dacă în cazul asigurărilor obligatorii, o asemenea funcție are cadru real de manifestare, în cazul asigurărilor facultative, acestea trebuie să țină seama de mediul concurențial în care își desfășoară activitatea societățile de asigurare. Prin urmare, exercitarea acestei funcții depinde de efortul propriu al fiecărei societăți de asigurare și de pârghiile specifice de utilizare.

În literatura de specialitate nu s-a ajuns la un punct de vedere unitar în ceea ce privește funcțiile pe care le îndeplinesc asigurările. Există o diversitate de opinii. Numărul funcțiilor nu este semnificativ dacă cele luate în considerare reflectă corespunzător rolul asigurării în viața economico-socială a țării (se au în vedere atât cetățenii ca persoane fizice, cât și agenții economici ca persoane juridice).

În economia oricărei țări, asigurările constituie un sector de activitate specific, motiv pentru care unii specialiști pun în lumină și alte aspecte ale problematicii asigurării. Printre acestea se numără tratarea asigurărilor ca o ramură prestatoare de servicii, un intermediar financiar și un activ financiar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.