Imobilizari corporale

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Recunoasterea imobilizarilor corporale are la baza criteriile din cadrul general al IASC conform carora una ctiv este resursa controlata de intreprindere ca urmare a unor evenimente trecute si care genereaza beneficii economice viitoare, avand un 515h75f cost/valoare credibila.
Se observa ca recunoasterea unui active priveste certitudinea generarii de beneficii respective fluxul de numerar [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imobilizari corporale

Recunoasterea imobilizarilor corporale are la baza criteriile din cadrul general al IASC conform carora una ctiv este resursa controlata de intreprindere ca urmare a unor evenimente trecute si care genereaza beneficii economice viitoare, avand un 515h75f cost/valoare credibila.
Se observa ca recunoasterea unui active priveste certitudinea generarii de beneficii respective fluxul de numerar in mod direct/indirect catre intreprindere.

Amortizarea conform IAS 16 este alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui active pe intreaga durata de viata utila.
Valoarea realizabila a entitaii=valoarea actualizata a fluxurilor de numerar pe care intrerpinderea estimeaza sa le obtina din utilizarea continua a activului si din vanzarea acestuia la sfarsitul duratei normale de viata.

Valoarea justa=suma pentru care un active ar putea fi schimbat de buna voie intre 2 parti aflate in cunostina de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat in mod obiectiv.Valoarea reziduala=suma net ape care intreprinderea estimeaza ca o va obtine pentru un active la sfarsitul duratei de viata utile a acesteia dupa scaderea cheltuielilor de cedare/vanzare estimate.

Durata de viata utila= reprezinta perioada pe parcursul careia intreprinderea estimeaza ca va utilize activul supus amortizarii sau numarul de unitati produse pe care intreprinderea estimeaza ca il va obtine prin folosirea activului respective.IAS 16 stabileste ca evaluarea initiala a unei imobilizari corporale trebuie realizata la costul de achizitie sau costul de cantitate.

Costul de achizitie=al unei imobilzari corporale este format din pretul de achizitie de la furnizor, taxele necesare aferente achizitie(TVA), si alte costuri atriibuite unui active:cost de manipulare, cheltuieli cu transportul, costul instalarii si montajului.In costul initial al unui active pot fi incluse si costurile estimatecu denaturearea si dezafectarea echipamentului instala la sfarsitul duratei utile de viata al activului.

Atunci cand o societate decide sa aplice modelul de reevaluare pentru inregistrarea imobilizarilor, valoarea reevaluata a imobilizarilor va inlocui costul in inregistrarile contabile. In cazul in care un element al imobilzarilor corporale este reevaluat, este necesar ca intreaga clasa de imobilizari corporale sa fie reevaluate.

Cerinta privind reevaluarea simultana a elementelor dintro clasa de imobilizari este necesara pentru a se evita reevaluarea selective si raportarea in situatii financiare a unor date care sa reprezinte o combinatie de costuri si valori reevaluate. Reevaluarea trebuie efectuata cu suficienta regularitate, in asa fel incat valoarea contabila de la data bilantului san u difere semnificativ de Vj.

Frecventa reevaluarii depinde de evolutia Vj a imobilizarilor corporale. Pentru unele categorii de imobilizari corporale la care fluctuatia Vj este semnificativa, reevaluarea trebuie facuta annual. La alte categorii de imobilizari evaluarea Vj poate sa nu fie semnifictaiva de la un an la altul astfel incat reevaluarea trebuie efectuata la perioade de 3-5 ani.

In momentul reevaluarii unei imobilizari corporale amortizarea cumulate la data reevaluarii trebuie recalculate printr-una din urmatoarele 2 metode:metoda actualizarii valorii nete conform careia se elimina amortizarea din valoare bruta a activului si se adduce valoarea neta recalculate la nivelul valorii reevaluarii a Vj activului.Metoda actualizarii valorii brute conform careia amortizarea este recalculate proportional cu schimbarea valorii brute a activuluias tfel incat valoarea neta sa fie de asemenea egala cu valoarea recalculate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.