Immanuel Kant

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Asa cum o va spune in Prolegomene, a fost desteptat din "somnul dogmatic" de lectura empiristului Hume. Va analiza operele lui Newton, Hume si mai ales Rousseau, care, dupa propriile-i cuvinte, il aduc pe "drumul drept" si ii provoaca o "revolutie in reflectie". Kant crezuse pana atunci ca sursele cunoasterii nu se afla in experienta ci in spirit, in ratiune. Aceasta era teoria intelectualista sau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Immanuel Kant

Asa cum o va spune in Prolegomene, a fost desteptat din "somnul dogmatic" de lectura empiristului Hume. Va analiza operele lui Newton, Hume si mai ales Rousseau, care, dupa propriile-i cuvinte, il aduc pe "drumul drept" si ii provoaca o "revolutie in reflectie". Kant crezuse pana atunci ca sursele cunoasterii nu se afla in experienta ci in spirit, in ratiune. Aceasta era teoria intelectualista sau dogmatismul. Pentru Hume, dimpotriva, toate cunostintele noastre sunt ivite din experienta.

Originalitatea filozofiei kantiene, sprijinita pe progresul fizicii de la Galilei la Newton, va consta in incercarea unei sinteze a amandurora, in a arata ca experienta si judecata permit deopotriva cunoasterea. Asa cum va scrie mai tarziu, intuitia fara concept e oarba iar conceptul fara intuitie este vid. Ceea ce cauta Kant e inainte de toate un fundament pentru uzul ratiunii, ceea ce implica recunoasterea limitelor puterii ei. Acestea vor fi temele celei dintai mari opere kantiene (scrisa in patru luni), Critica ratiunii pure, a carei prima editie dateaza din 1781. Kant are 57 de ani.

Este deja celebru prin ceea ce publicase anterior, dar adevarata sa opera abia incepe.Ratiunea nu poate cunoaste totul. Ea este deci limitata in domeniul cunoasterii. In schimb, are o valoare in domeniul practic, asadar moral. Este tema Criticii ratiunii practice, publicata in 1787.Raman prin urmare de reconciliat sferele naturii, in care conditiile de posibilitate ale cunoasterii au fost determinate in Critica ratiunii pure, si ale libertatii, al carei fundament a fost stabilit in Critica ratiunii practice. Aceasta e tema Criticii puterii de judecare care a aparut in 1790 si marcheaza desavarsirea esentialului filozofiei kantiene.

In 1780 devine membru in Senatul universitatii, iar in 1787 membru al Academiei de stiinte din Berlin. In semestrul de vara din 1786, este numit pentru prima oara rector, titlu conferit de Frederic II. Kant va ramane profesor pana in 1797. De la 7 la 10 dimineata cursurile de filozofie alterneaza cu antropologia, geografia fizica si uneori fizica si matematicile. Nu-si citea cursurile ci vorbea liber, desi urma intotdeauna un manual de baza pentru a satisface prescriptiile academice prusiene. In 1794, guvernul prusac ii interzice sa se ocupe de materiile religioase in cursurile si publicatiile sale, lucru pe care Kant il accepta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.