Imbracamintea la romani

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.73

nivel: Liceu

Femeile purtau, direct pe piele, o camasa de in, iar in jurul bustului o fasie de panza. In timpurile vechi imbracau si ele toga, la fel ca barbatii, dar inca din secolele republicii toga era rezervata numai femeilor de moravuri usoare.

In locul ei, peste peste camasa purtau o tunica lunga pana la pamant, numita stola, cu maneci lungi sau fara maneci, prinsa cu un cordon. Peste sto[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imbracamintea la romani

Femeile purtau, direct pe piele, o camasa de in, iar in jurul bustului o fasie de panza. In timpurile vechi imbracau si ele toga, la fel ca barbatii, dar inca din secolele republicii toga era rezervata numai femeilor de moravuri usoare.

In locul ei, peste peste camasa purtau o tunica lunga pana la pamant, numita stola, cu maneci lungi sau fara maneci, prinsa cu un cordon. Peste stola, un fel de sal din lana colorata, numit palla, acoperea umerii; un capat al pallei se infasura pe un brat, celalalt cadea pana la pamant, iar cu un fald al pallei, femeia isi acoperea capul, caci o remeie romana nu iesea niciodata in oras cu capul descoperit.

Aranjarea pallei penrtu a fopma un drapaj frumos si elegant era o operatie tot atat de comlicata ca cea pe care o cerea toga barbatilor. In epoca Imperiului, femeile au adoptat o imbracaminte de o mare varietate.

Incaltamintea de rigoare a barbatilor cand purtau toga era un fel de ghete din piele subtire, fara tocuri, fixate pe picior cu sase curele.Insa mult ami comode, mai practoce si mai putin costisitoare erau sandalele. In casa, atat barbatii, cat si femeile, ale caror tipuri de incaltaminte nu se deosebeau de cele ale barbatilor, puratu papuci de stofa, in diferite culori.

Taranii si soldatii purtau saboti.
Romanii umblau cu capul descoperit, iar cand ploua, isi puneau o gluga. Vara, pentru a se apara de razele soarelui prea puternice, purtau o palarie cu boruri largi. Pentru sclavii eliberati, semnul dinstinctiv era bereta. Evantaiul si umbrela de soare, purtate de sclava insotitoare, si poseta erau articole indispensabilefemeii elegante.
Gama bijuteriilor romane era de o infinita varietate.

Inele pe toate degetele, care erau mult mai fin lucrate la femei decat la barbati, agrafe, bratari purtate pe brate, la incheietura mainii ti la glezne; si apoi diademe de aur, eventual cu pietre pretioase, si bijuteria cea mai scumpa - cerceii - , pendantivi, cateva perechi purtate deodata, spre a atrage atentia catre clinchetul lor.

In schimb, barbatii aveau ca singura podoaba inelul. In perioada republicana nu era ingaduit decat un singur inel, dar din epoca imperiului, cei bogati isi incarcau degetele cu inele de o valoare enorma. Inelul barbatilor servea drept sigiliu, intiparirea lui avand valoarea unei semnaturi autografe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.