Imbold, motivatie si hedonism

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Motivatia este ratiunea actiunii intreprinse de oameni. Ea poate avea atat intensitate, cat si directie, putand fi pozitiva sau negativa. O persoana poate fi motivata sa actioneze sau sa-si anuleze actiunea. Motivatia poate fi generata intern (din interiorul subiectului) sau extern (din mediul inconjurator).In domeniul comportamentului consumatorului exista factori fundamentali invocati de orice c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imbold, motivatie si hedonism

Motivatia este ratiunea actiunii intreprinse de oameni. Ea poate avea atat intensitate, cat si directie, putand fi pozitiva sau negativa. O persoana poate fi motivata sa actioneze sau sa-si anuleze actiunea. Motivatia poate fi generata intern (din interiorul subiectului) sau extern (din mediul inconjurator).In domeniul comportamentului consumatorului exista factori fundamentali invocati de orice cumparator (caracteristici esentiale ale produsului).
Factorii motivationali tind sa fie factori subiectivi, specifici fiecarui individ.

Tehnica motivarii nu trebuie confundata cu tehnica evitarii suferintei. Evidentierea consecintelor nefavorabile, nu va determina o influenta pozitiva asupra comportamentului consumatorului. O modalitate de evitare a suferintei utilizata de specialisti pentru motivarea consumatorior este modelarea (sugerarea suferintei cu ajutorul modelelor).Hedonismul este cultul placerii, teorie intemeiata de adeptiii scolii filosofice a Greciei antice, care proclama desfatarea si delectarea drept un bun suprem si scop al vietii. In termenii comportamentului consumatorului, hedonismul defineste domeniul tangent placerii de a avea un anumit produs.

Explicatia numeroaselor abordari hedonistice din domeniul proiectarii si al reclamei consta in faptul ca majoritatea marcilor de pe piata satisfac din punctul de vedere al caracteristicilor esentiale ale produsului.Scopul reprezinta tinta spre care este ghidata motivatia. Diferenta dintre scop si imbold consta in aceea ca, in vreme ce scopurile sunt obiective exterioare, imboldurile sunt interioare subiectului. Ambele determina insa modul de actiune specific al acestuia.

Scopul este stimulentul / inhibitorul unui anumit mod de actiune.
Scopuri finale sunt reprezentate de nevoile, valorile, consecintele fundamentale pe care consumatorii doresc sa le realizeze. Aceste scopuri pot fi concrete sau abstracte. Scopurile finale concrete au legatura directa cu cumpararea produsului, in timp ce legatura scopurilor finale abstracte cu achizitia produsului este indirecta.
Ierarhiile scopurilor sunt serii de scopuri secundare care asigura structura necesara luarii deciziilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.