Imbogatirea si actizarea vocabularului prin activitatile de tip scolar

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Inca de la varsta prescolara, copilul stapaneste in linii mari sistemul gramatical al limbii pe care o vorbeste insa achizitionarea de noi cuvinte si folosirea lor corecta raman un deziterat permanent de-a lungul intregii vieti.Este de remarcat rolul gradinitei in a-i sprijini pe copii in formarea unui vocabular cat mai bogat pentru a se putea exprima liber, expresiv, coerent si corect din punct d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imbogatirea si actizarea vocabularului prin activitatile de tip scolar

Inca de la varsta prescolara, copilul stapaneste in linii mari sistemul gramatical al limbii pe care o vorbeste insa achizitionarea de noi cuvinte si folosirea lor corecta raman un deziterat permanent de-a lungul intregii vieti.Este de remarcat rolul gradinitei in a-i sprijini pe copii in formarea unui vocabular cat mai bogat pentru a se putea exprima liber, expresiv, coerent si corect din punct de vedere gramatical.

In decursul anilor de gradinita sub influienta cerintelor crescande ale activitatii si comunicarii are loc o asimilare rapida a diferitelor aspecte ale limbii (compozitia fonetica, vocabularul, structura gramaticala) apar si se dezvolta noi functii si forme ale limbajului care devine mai inchegat, mai coerent.
La venirea in gradinita copilul de trei ani are un limbaj cu caracter situativ ce se exprima prin dialog. Sensul cuvintelor si propozitiilor depinde de imprejurarile concrete, iar vorbirea situativa este completata de gesturi.

La aceasta varsta raporturile gandire-vorbire sunt deseori surprinzatoare. Uneori copilul nu este in stare sa explice actiunile inteligente pe care, totusi, le stapaneste pe plan practic, alteori executa ordine pe care nu este in stare sa le repete. Uneori, de dragul sonoritatii cuvintelor prinde din zbor notiuni pe care nu le intelege si le foloseste la intamplare sau formeaza expresii fara sa aiba o cat de mica idee despre raportul pe care-l exprima. Limbajul la aceasta varsta este format din propozitii scurte, abunda exclamatiile, interjectiile, repetitiile, onomatopeele.

Pe langa aceasta, este cunoscuta dificultatea pe care o intampina copilul de 3 ani in emiterea si pronuntarea corecta a cuvintelor vorbirii.
Mi-am propus sa evidentiez in aceasta lucrare necesitatea imbogatirii si activizarii vocabularului prin toate activitatile de tip prescolar, progresele realizate de copii in acest sens si - implicit - in insusirea notiunilor toate acestea reflectate in formarea si evolutia personalitatii copilului.

Am pornit de la premisa ca munca cu vocabularul nu trebuie socotita terminata odata cu explicarea amanuntita a cuvintelor necunoscute, ci trebuie continuata pana cand acestea sunt integrate in vocabularul activ al copiilor pana cand le folosesc corect in vorbire.
Mi-am propus sa tratez in lucrare aspecte esentiale referitoare la tema (de la fundamentarea teoretica si psiho-pedagogica a problemelor implicate) la metode si procedee aplicate la lotul experimental privind imbogatirea vocabularului activ si pasiv al copiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.