Imagini satelitare in cartografie

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Imaginea digitala satelitara poate fi considerata ca fiind un camp stohastic bidimensional peste care se suprapune un semnal perturbator numit zgomot de camp datorat atat imperfectiunii aparatelor de inregistrat, cit si influentei factorilor de mediu. Acest semnal perturbator este inregistrat in imaginea satelitara prin anumite nuante de gri sau culoare care se suprapun peste nuanta de gri sau cul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imagini satelitare in cartografie

Imaginea digitala satelitara poate fi considerata ca fiind un camp stohastic bidimensional peste care se suprapune un semnal perturbator numit zgomot de camp datorat atat imperfectiunii aparatelor de inregistrat, cit si influentei factorilor de mediu. Acest semnal perturbator este inregistrat in imaginea satelitara prin anumite nuante de gri sau culoare care se suprapun peste nuanta de gri sau culoare a detaliilor planimetrice inregistrate.

In prelucrarea si reprezentarea statistica a imaginii digitale fiecare pixel poate fi considerat ca o variabila aleatoare.
In acest caz modelul matematic de filtrare a zgomotului (a semnalului perturbator) poate fi obtinut pe cale statistica intrucat legea de distributie a campului imaginii nu este cunoscuta exacta, ci doar statistic.
Daca notam cu F(x, y) campul imaginii satelitare ideale fara perturbatii si cu N(x, y) zgomotul de camp atunci campul compus Fu(x, y) al imaginii digitale satelitare poate fi exprimat prin relatia de mai jos.

Campul imaginii ideale F(x, y) din aceasta relatie reprezinta, din punct de vedere statistic un model al procesului bidimensional a carui momente se cunosc, iar zgomotul de camp N(x, y) este un semnal perturbator, independent de campul imaginii, semnal ce trebuie detectat si eliminat sau atenuat.
Exista programe care pot detecta acest zgomot (imagine a semnalului perturbator) in continutul imaginii si il pot elimina, fara a afecta imaginea detaliilor topografice.

d. Modificarea contrastului imaginii
Operatiunea de modificare a contrastului imaginii digitale face parte din cadrul operatiilor punctuale numite operatii cu memorie zero.
Modificarea de contrast (accentuarea contrastului) se realizeaza cu ajutorul unei functii matematice de prelucrare a pixelilor prin intermediul careia un anumit nivel de gri giaŽ[0, L] a pixelului trece in alt nivel de gri g'iaŽ[0, L] al aceluiasi pixel.

Aceasta operatiune este necesara a se efectua asupra imaginilor digitale cu contrast mic. Contrastul mic al imaginilor digitale ce se prelucreaza influenteaza negativ rezultatele prelucrarii. Din aceasta cauza in multe situatii este necesara marirea contrastului imaginii digitale care se prelucreaza, marire care are ca efect modificarea nuantelor de gri ale pixelilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.