Imagini pastoresti in poezia epica populara

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Facultate

Se presupune ca eroina baladei ar putea fi nu numai o simpla ciobanita, dar mai cu seama fiica stapinului turmei, ea fiind trimisa de tatal ei sa pazeasca oile in timp ce un tilhar ,,lotru" ori ,,pribeag" o ataca si prada stind. Elementul narativ este de sorginte mitica. Drama eroinei este cauzata, in primul rind, de incalcarea interdictiei mitice, intrucit ,,prezenta femeilor nu era admisa la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imagini pastoresti in poezia epica populara

Se presupune ca eroina baladei ar putea fi nu numai o simpla ciobanita, dar mai cu seama fiica stapinului turmei, ea fiind trimisa de tatal ei sa pazeasca oile in timp ce un tilhar ,,lotru" ori ,,pribeag" o ataca si prada stind. Elementul narativ este de sorginte mitica. Drama eroinei este cauzata, in primul rind, de incalcarea interdictiei mitice, intrucit ,,prezenta femeilor nu era admisa la stina, caci ea ar fi avut influente nefaste asupra turmei si a pazitorilor ei." [5, p.28]

Prin urmare, se are in vedere ,,o abatere de la prevederile traditiei noastre folclorice," [1, p.117-118] cind fata sau ciobanita se afla sub influenta unei puteri malefice exprimata prin pierderea oilor sau ,,prin rapirea acesteia de catre zmei." [1, p.117-118] Ciclul baladesc despre ciobanul cu oile pierdute este incadrat intr-un complex cu trasaturi tipologice individualizatoare, unde in subtext se face o analogie cu ,,originea vinatoreasca" [8, p.114-115] a motivului si pentru aceasta cale se instituie o generalizare mai ampla la sfera indeletnicirilor pastoresti.

Astfel, ,,dupa cum din motivul acesta pastoresc s-a nascut aspectul plugaresc intr-un studiu despre problemele tipologiei folclorice, subliniaza O.Borlea si D.Caracostea, tot astfel, motivul pastoresc a fost precedat de o viziune vinatoreasca". Tranzitia acestor motive se manifesta prin corelarea formelor de viata din mediul patriarhal si, in acelasi timp, de modalitatile de diferentiere estetica in poezia epica populara. Imaginile si detaliile artistice infatiseaza speciile si formele folclorice in evolutia lor sincretica, ajungind pina la dezvaluirea unor acorduri profunde elegiace, marcate de un dramatism coplesitor.

Deznodamintul tragic din unele texte folclorice, care vizeaza drama ciobanului cu oile pierdute capata, underea, in subtext o perspectiva de transhumanta si indica calea spre esenta unor subiecte pastoresti de sorginte mioritica, cu alte cuvinte, are la aprofundarea ,,tipologiei formelor Mioritei de la cele mai simple la cele mai dezvoltate, [8, p.135] asa cum vom incerca sa demonstram in continuare. De aici, probabil, survine si interesul fata de numeroasele localizari ale subiectelor mioritice inregistrate pe teren, care in evolutia lor istorica au fost supuse modificarilor succesive, capatind in diferite contexte nuante de doina, bocet, colind si chiar plugusor, pastrind in esenta legatura cu matricea stilistica populara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.