Imaginea unui personaj dintr-un basm cult

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.65

nivel: Liceu

În această lumină, prima parte a basmului ar avea ca temă drumul întru împlinirea poreclei.Pregătit pentru pactul faustian, Dănilă mai împrumută o dată boii și carul fratelui său și pleacă la pădure. Tăind însă un copac astfel încât să cadă de-a dreptul în car, el ucide animalele și zdrobește atelajul; este o nouă „treaptă" necesară, care îl face pe fratele mai mare să-i sugereze ideea de a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginea unui personaj dintr-un basm cult

În această lumină, prima parte a basmului ar avea ca temă drumul întru împlinirea poreclei.Pregătit pentru pactul faustian, Dănilă mai împrumută o dată boii și carul fratelui său și pleacă la pădure. Tăind însă un copac astfel încât să cadă de-a dreptul în car, el ucide animalele și zdrobește atelajul; este o nouă „treaptă" necesară, care îl face pe fratele mai mare să-i sugereze ideea de a se face călugăr.

Întorcându-se în pădurea-labirint (în care cărările i se încurcă, conducându-1 spre iazul locuit de demoni), Dănilă începe să construiască mănăstirea „dintr-un lemn”, chiar în preajma porții Iadului (pe care tot el o deschisese atunci când aruncase toporul în apă).

Înspăimântați, demonii îi oferă un burduf plin de galbeni „cu care ar fi putut dobândi o mulțime de suflete”; pactul cu diavolul se vădește astfel a fi „pe dos”, Dănilă salvându-și propriul suflet și pe cele ale altora.

Ca și în basmul folcloric, personajul este supus la mai multe probe (șase, de data aceasta), în trecerea cărora sunt antrenate niște „ajutoare” (iepurele, ursul și proprii copii).În final, pierzând un ochi, Dănilă devine un nou Ochilă care vede lumea în adevărata ei față.
Conflictul este cel al tuturor basmelor: lupta dintre Bine și Rău, cu victoria celui dintâi.

Concretizat în rămășagul dintre Dănilă Prepeleac și Diavol, acest conflict prezintă imaginea grotescă și stupidă a Celui rău, redus la derizoriu (ca și în altă poveste a lui Creangă: „Ivan Turbincă”).
Personajul este caracterizat prin mai multe mijloace: prin cuvintele autorului (caracterizare directă), prin întâmplările la care ia parte, prin nume și prin monologul interior (caracterizare indirectă).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.