Imaginea romilor in mass-media. Studiu de caz

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

Cum bine este stiut, una dintre functiile pe care presa le are in societatea moderna, aceea de purtator de mesaj si implicit de formator de opinie, o transforma intr-un important vector in conturarea imaginilor pe care opinia publica le are cu privire la diverse subiecte.

Media are un rol major in definirea cadrului in care se desfasoara discursul public. De cele mai multe ori, pre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginea romilor in mass-media. Studiu de caz

Cum bine este stiut, una dintre functiile pe care presa le are in societatea moderna, aceea de purtator de mesaj si implicit de formator de opinie, o transforma intr-un important vector in conturarea imaginilor pe care opinia publica le are cu privire la diverse subiecte.

Media are un rol major in definirea cadrului in care se desfasoara discursul public. De cele mai multe ori, presa este cea care stabileste termenii in care un discurs public se desfasoara, si, constient sau nu, poate promova diverse stereotipuri.De exemplu, in ceea ce priveste prezenta si imaginea minoritatii rome in presa, stereotipurile cel mai des utilizate sunt cele cu conotatie negativa. Utilizarea stereotipurilor ca modalitate de prezentare a minoritatilor nationale reprezinta un mod de asociere si generalizare extrem de simplista, un mod de constructie monotona si stearpa a unei imagini sociale a celor care provin dintr-o minoritate etnica.

Media joaca un rol important in procesul de integrare al minoritatilor etnice. De felul in care aceasta prezinta diverse evenimente ai caror actori principali sunt reprezentanti ai minoritatilor nationale depinde mesajul transmis opiniei publice si modalitatile prin care publicul larg ii percepe pe etnicii minoritari. Cazurile prezentate de mass media - unele clare si detaliate, altele mai putin -, stereotipurile si cliseele culturale duc adesea la confirmarea sau intarirea unor prejudecati deja existente, care pot provoca sau exacerba comportamente exclusive, discriminatorii si rasiste in cadrul societatii.

Tocmai pentru a analiza modul in care mass media influenteaza dezbaterea publica, in 1994 cativa ziaristi de la saptamanalul Academia Catavencu au infiintat (in cadrul Asezamantului Cultural Academia Catavencu) un departament intitulat Agentia de Monitorizare a Presei - AMP. Primele proiecte ale AMP au constat in evaluarea echidistantei politice a presei in special in campaniile electorale. Treptat monitorizarea si analiza de presa s-au extins la domenii cum ar fi: minoritatile etnice [1], coruptia sau femeia in presa.

Scopul acestui demers este acela de a reduce nivelul de dezinformare a cetateanului, de a lupta impotriva promovarii atitudinilor nationalist- sovine in presa scrisa si electronica, de a promova standarde europene de profesionalism si obiectivitate in comunitatea jurnalistica. Nu in ultimul rand, scopul Agentiei de Monitorizare a Presei este sa sprijine atat formarea unei receptari critice a publicului fata de manipularea prin mass-media cit si cresterea credibilitatii mass-mediei romanesti in randul opiniei publice.

O tema in actualitate: romii si migratia ilegala
Punctul de plecare al acestei analize l-au constituit articolele de presa aparute in perioada august - octombrie 2002 avand ca subiect migratia ilegala urmarindu-se imaginea pe care o au in acest context romii in presa romaneasca. In primul rand, am masurat, atitudinea mass media fata de persoanele repatriate, in special din tari cu care Romania a incheiat acorduri de readmisie.

Un element nou in metodologia folosita in realizarea acestui studiu a fost introducerea unui parametru - mentionarea inutila a etniei. Acesta ne-a ajutat sa identificam cazurile in care jurnalistii fac trimitere explicita la etnia celor repatriati, stiut fiind ca in cuprinsul acestor acorduri bilaterale etnia nu reprezinta un element de interes, singura specificatie fiind cea referitoare la cetatenie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.