Imaginea radiologica a toracelui si plamanului normal

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.88

nivel: Facultate

Campurile pulmonare. La dreapta si la stanga opacitatii mediastinale campurile pulmonare se intind pana la peretele costal. Ceea ce caracterizeaza campurile pulmonare este desenul pulmonar specific, care este dat de ramificatia arterelor. Vasele pulmonare se bifurca dicotomic (fig.20), caracter important dupa care se pot diferentia de alte opacitati patologice. Diferitii lobi pulmonari, in mod nor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginea radiologica a toracelui si plamanului normal

Campurile pulmonare. La dreapta si la stanga opacitatii mediastinale campurile pulmonare se intind pana la peretele costal. Ceea ce caracterizeaza campurile pulmonare este desenul pulmonar specific, care este dat de ramificatia arterelor. Vasele pulmonare se bifurca dicotomic (fig.20), caracter important dupa care se pot diferentia de alte opacitati patologice. Diferitii lobi pulmonari, in mod normal nu se pot individualiza pe imaginile radiologice.

Varful cuprinde portiunea supraclaviculara a plamanului. El are transparenta mai redusa la indivizi muschiulosi datorita suprapunerii muschilor sternocleidomastoidieni, care voaleaza partile lor interne. In tuse, varfurile se lumineaza la radioscopie, deoarece creste cantitatea de aer alveolar. Ganglionii cervicali calcificati si coastele cervicale, cand exista, apar la mijlocul varfurilor pulmonare, ca opacitati supraadaugate, destul de usor de diferentiat de leziunile varfului pulmonar, prin aspectul lor caracteristic.

Regiunea subclaviculara este cuprinsa intre un plan superior care trece prin clavicula si un plan inferior care trece prin partea superioara a hilului. Aceasta regiune este impartita intr-o zona interna numita si inter-cleido-hilara si alta externa.Regiunea medie pulmonara este delimitata superior de o linie orizontala care trece prin partea superioara a hilului si inferior tot de o linie orizontala, care trece prin partea inferioara a hilului. La fel si aceasta regiune este impartita in doua zone, una interna sau parahilara si alta externa. In aceasta regiune se gasesc hilurile deja descrise.

Regiunea bazala este delimitata superior de o linie orizontala ce trece prin partea inferioara a hilului, iar inferior de diafragm. Se imparte intr-o regiune interna, infrahilara sau paracardiaca si o regiune externa. La nivelul bazelor, desenul pulmonar este accentuat datorita vaselor mari ce se gasesc la baza plamanului. Unghiurile pe care le face diafragmul cu coastele reprezinta sinusurile costo-diafragmatice, iar cele pe care le face cu inima reprezinta sinusurile cardio-diafragmatice. Dupa cum vom vedea, aceste sinusuri dispar in pleurezii si pericardite exudative.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.