Imaginea managerilor din Romania in spatiul extraorganizational

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Termenul de management. s-a impus in sfera economica dupa anii AZ50 ai secolului trecut, datorita lucrarii lui James Burnham "The Managerial Revolution", publicata prima oara la New York, in anul 1941. Ideea pusa in circulatie de Burnham este aceea ca orice societate, indiferent de regimul ideologic, juridic sau politic are nevoie de manageri, daca vrea ca economia ei sa prospere in ritm inovator [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginea managerilor din Romania in spatiul extraorganizational

Termenul de management. s-a impus in sfera economica dupa anii AZ50 ai secolului trecut, datorita lucrarii lui James Burnham "The Managerial Revolution", publicata prima oara la New York, in anul 1941. Ideea pusa in circulatie de Burnham este aceea ca orice societate, indiferent de regimul ideologic, juridic sau politic are nevoie de manageri, daca vrea ca economia ei sa prospere in ritm inovator si creator . Managementul este o practica si nu o stiinta. Nu inseamna cunostinte, ci performanta. Ca practica, managementul se inspira din stiinte cum ar fi: economie, psihologie, matematica, stiinte politice, istorie, filosofie.

Managementul are tripla semnificatie: activitate practica (proces), factor de decizie (echipa sau individual) si stiinta.
Managementul ca proces este un tip special de munca intelectuala, prin care cei ce o practica ii determina pe altii sa faca ceva ce trebuie facut. Ca stiinta, managementul are drept scop explicarea naturii si trasaturilor managementului ca proces, ca activitate practica, cu scopul conturarii unui ansamblu structurat de cunostinte privind acesta activitate, in vederea formarii managerilor si orientarii activitatii lor.

In pozitia de manageri sunt acele persoane care dispun de autoritatea de a lua decizii prin care sunt angajate (consumate) resurse, in vederea atingerii unor scopuri (teluri). Cei care ajung in postura de mangeri, constata ca nu exista "o singura si cea mai buna cale de a conduce". Exista multiple influente in munca mangerilor si cerinte specifice privind abilitatile necesare pentru a realiza munca lor.
Un manager poate fi fondatorul sau proprietarul unei organizatii si, la fel de bine, un angajat sa o dirijeze, sa ia decizii si sa foloseasca resursele acesteia -personal, materiale, echipament si bani- pentru atingerea obiectivelor organizatiei.

In esenta, managerul este catalizatorul, forta ce conduce schimbarea, coordonarea si controlul intr-o organizatie. Sarcina lui este sa creeze ambianta in care activitatea sa fie orientata astfel incat membrii sa contribuie la obiectivele grupului cu cel mai scazut volum al unor resurse disponibile ca: bani, timp, efort, disconfort si materiale.
Managerii actioneaza pentru atingerea obiectivelor prin membrii organizatiei, fapt pentru care, acestia, trebuie sa indeplineasca cateva functii de baza si anume: planificarea, organizare, motivare-antrenare, coordonare si control.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.