Imaginea de sine la copilul cu debilitate mintala din clasele mici

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.15

nivel: Facultate

Pornind chiar de la celebrul îndemn „Cunoaște-te pe tine însuți !“, putem afirma că autocunoașterea și imaginea de sine se situează în centrul problematicii umane, cu numeroase implicații asupra educației și autoeducației, a dezvoltării și integrării socio-profesionale și morale a personalității.

în lucrarea de față ne propunem să studiem și să analizăm caracteristicile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginea de sine la copilul cu debilitate mintala din clasele mici

Pornind chiar de la celebrul îndemn „Cunoaște-te pe tine însuți !“, putem afirma că autocunoașterea și imaginea de sine se situează în centrul problematicii umane, cu numeroase implicații asupra educației și autoeducației, a dezvoltării și integrării socio-profesionale și morale a personalității.

în lucrarea de față ne propunem să studiem și să analizăm caracteristicile imaginii de sine la o categorie specială de copii, defavorizați din anumite puncte de vedere de oameni și de soartă; este vorba despre copiii cu debilitate mintală (în cazul studiului de față ne vom referi la copiii cu debilitate mintală din clasele mici).

„Cum se formează imaginea de sine în cazul debilității mintale ?“ este
întrebarea la care încercăm să răspundem, știind și sperând că acest răspuns al nostru ne va ajuta să-i înțelegem mai bine pe acești copii, dar și că ne va ajuta pentru o mai bună organizare a procesului educațional.

I. CE ESTE IMAGINEA DE SINE
I.1. Locul imaginii de sine în cadrul personalității umane

„Conștiința este o modalitate procesuală superioară a sistemului psihic uman, elaborată prin activitate socială și enculturație, mijlocită prin limbă, bazată pe un model comunicațional intern și intern-extern, constând din reflectare codificată prin cunoștințe, autoorganizare cu efecte emergente și autoreglaj la nivelul
coordonării necesităților subiective cu necesitatea obiectivă, esențială.“ (27, p. 138).

Conștiința trebuie considerată în primul rând în unitate cu activitatea socială de transformare a lumii, de adaptare de tip uman. Ea își păstrează la nivel social și individual, legătura sa vitală cu activitatea și dobândește, în plan subiectiv, forma de desfășurare a activității, pentru că, după cum arată A. N. Leontiev (27, p. 138),
odată cu transformarea structurii activității omului se schimbă și structura conștiinței. El precizează: „în fața omului se află rețeaua fenomenelor naturii. Omul instinctelor, sălbaticul nu se desprinde pe sine din natură. Omul conștient se desprinde pe sine, categoriile sunt treptele acestei desprinderi, adică ale cunoașterii lumii, puncte nodale în rețeaua care-l ajută s-o cunoască și s-o cucerească“ (27, p. 139).

Pierre Janet (27, p. 139) considera că „a fi conștient înseamnă a te înscrie povestea propriei tale experiențe“, iar Henri Ey (12) arăta că „asumându-și funcția de a vorbi, subiectul se ridică în fața lumii sale, căci identificând această lume el se
înfruntă cu sine însuși, își apare sieși.“ (12, p. 299).

Conștiința este un proces de reflectare cognitivă de către om a lumii și a lui însuși. Vorbim astfel despre conștiința despre lume și conștiința despre sine. în timp de conștiința despre lume este coercitivă, prezentând măsura reală a lucrurilor, necesitatea obiectivă inexorabilă, conștiința despre sine este condiția esențială a activismului autoreglator, a selectivității și a intervenției creative în mediu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.