Imaginea de sine in Sport - Comunicare EFS

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.51

nivel: Facultate

Este un fisier tip doc si are 9 pagini.

IMAGINEA DE SINE A SPORTIVULUI DE PERFORMANTA

1. Definire si caracterizare generala
Abordarea problematicii referitoare la imaginea de sine este de data relativ recenta, aceasta fiind o structura psihica de ultim timp a psihologiei - una dintre marile tendinte ale psihologiei moderne. Premisele formarii imaginii de sine [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginea de sine in Sport - Comunicare EFS

Este un fisier tip doc si are 9 pagini.

IMAGINEA DE SINE A SPORTIVULUI DE PERFORMANTA

1. Definire si caracterizare generala
Abordarea problematicii referitoare la imaginea de sine este de data relativ recenta, aceasta fiind o structura psihica de ultim timp a psihologiei - una dintre marile tendinte ale psihologiei moderne. Premisele formarii imaginii de sine - concept polisemantic - se regasesc, insa, undeva in trecut. Omul nu este readus la ceea ce are ca dat biologic sau prescris social, ci poate ca, la nivel de perceptie si actiune, sa se modifice datorita influentelor suferite.

Astfel, imaginea de sine reprezinta expresia concretizata a modului in care se vede o persoana sau se reprezinta pe sine; se refera la perspectiva individuala asupra propriei personalitaTi. Conform Dictionarului de psihologie (cood. U.Schiopu, Editura Babel, Bucuresti, 1997, pag. 354), imaginea de sine este "expresia concretizata a modului in care se "vede" o persoana oarecare. Reprezinta trairea aspectului unificator de coeziune a personalitatii".

In psihologie, sinele este considerat ca principiu care exprima unitatea persoanei, acea calitate de a fi ea insasi de-a lungul vietii sale. "Cunoasterea de sine este procesul de investigare a acestui principiu unitar, din dorinta si nevoia omului de a constientiza cat mai mult despre propria persoana si de a-si forma o conceptie despre ea insasi. Ca atare, sinele devine obiect al cunoasterii" (Georgeta Dan-Spanoiu, 1980, pag. 7); prin cunoasterea de sine intelegem autoreflectarea cu scopul de a ne defini in primul rand acele trasaturi esentiale.

Dar cum anume se formeaza imaginea de sine, care sunt elementele sau punctele de sprijin in formarea imaginii despre sine? Formarea imaginii de sine consta, in primul rand, intr-o constructie subiectiva si implica trei aspecte: a. masura in care conduita si motivatia influenteaza crearea imaginii de sine; b. elementele pe baza carora se realizeaza perceptia celorlalti; c. importanta parerii celorlalti in constructia acesteia;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.