Imaginea cuplului Ion - Ana

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Liceu

Dacă ne întoarcem privirea spre tecut, remarcăm faptul că lumea veche acorda cuplului un statut aparte, deoarece desemna punctul de plecare în vederea întemeierii unei familii prin căsătorie.
Dacă, în trecut, căsătoria reprezenta un lucru sfânt, bazat pe primatul purității și al iubirii, odată cu trecerea timpului, evoluția relațiilor din cadrul unui cuplu cunoaște o continuă degradare. Tre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginea cuplului Ion - Ana

Dacă ne întoarcem privirea spre tecut, remarcăm faptul că lumea veche acorda cuplului un statut aparte, deoarece desemna punctul de plecare în vederea întemeierii unei familii prin căsătorie.
Dacă, în trecut, căsătoria reprezenta un lucru sfânt, bazat pe primatul purității și al iubirii, odată cu trecerea timpului, evoluția relațiilor din cadrul unui cuplu cunoaște o continuă degradare. Treptat, averea este elementul principal în jurul căruia gravitează formarea unui cuplu. Astfel, întemeierea unui cuplu a devenit un mijloc de obținere a unui statut atât economic, cât și social.

De-a lungul timpului, subiectele ce se desfășoară pe marginea cuplului nu au rămas neexplicate, ci, dimpotrivă, au constituit o sursă de inspirație pentru scriitori. Exemple de cupluri celebre din literatura universală sunt: Romeo-Julieta, tristan-Isolda, Dante-Beatrice, Petrarca-Laura. Toate aceste cupluri reiterează motivul biblic al cuplului adamic, Adam și Eva.
În literatura română, tema cuplului apare ilustrată în operele unor scriitori precum George Călinescu („Enigma Otiliei”), Camil Petrescu („Ultima noapte...”), Marin Preda („Moromeții”), Liviu Rebreanu („Ion”), etc.

Acesta din urmă ilustrează în romanul obiectiv realist „Ion”, alături de alte teme semnificative, și pe cea a iubrii, prezentată pe fondul societății ardelenești de la începutul secolului al XX-lea. În acest cadru este ilustrat conflictul generat de lupta aprigă pentru pământ într-o lume în care statutul social al omului este stabilit în funcție de averea pe care o posedă, fapt ce justifică acțiunile personajelor. Soluția lui Rebreanu este aceea că ion se va căsători cu o fată bogată-Ana-deși nu o iubește. Florica se va căsători cu george pentru că are pământ, iar Laura, fiica învățătorului Herdelea, îl va lua de soț pe Pintea din cauza faptului că nu are zestre.

Destinele personajelor sunt determinate de mentalitatea că familia nu se întemeiază pe sentimente, ci pe interese economice.
Cuplul central al romanului este cel format din Ion și Ana, a căror întâlnire are loc duminica, la hora din sat, în curtea văduvei lui Maxim Oprea. Rolul horei în viața comunității sătești este acela de a-i asigura coeziunea și de a facilita întemeierea noilor familii, dar cu respectarea principiului economic. De aceea, la joc participă numai flăcăi și fete.

Hotărârea lui ion de a o lua pe Ana cea bohată la joc, deși o iubea pe Florica cea săracă, marchează începutul conflictului. Firavă și fără personalitate, așa cum apare la început, covârșită de voința lui Ion, îmbătată de cuvintele și gesturile lui drăgăstoase, Ana va deveni o victimă ușoară a flăcăului interesat numai de averea ei. Acesta o seduce, apoi se înstrăinează, iar căsătoria o stabilește cu Vasile Baciu, când fata ajunsese de râsul satului, fiind însărcinată.
După nuntă, începe coșmarul Anei, care este bătută și alungată de cei doi bărbați. Dacă la horă, ion este tandru, „O strânge la piept pe Ana cu mai multă gingășie, dar și mai prelung decât ceilalți flăcăi”, apoi este batjocoritor, indiferent, sau o lovește cu sânge rece.

În ciuda acestei firi slabe care se anunță din primul capitol, Ana va dovedi pe parcursul acțiunii o voință și o putere de a răbda uluitoare. Nu numai Ion e revoltat, încălcând normele colectivității; Ana însăși trăiește aceeași condiție, întrucât nesocotește obiceiul tipic al lumii rurale din acea vreme, de a accepta căsătoria plănuită de părinți, în care latura sentimentală nu are importanță.
Autorul comentează: „Ana lui Vasile Baciu îi era făgăduită lui (lui George Bulbuc) de nevastă. Ea, fată cu stare, el, fecior de bocotan, se potriveau.
Este interesant că femeia nu ocupă un rol principal în mediul din care provine, esența ei se reduce la un simplu instrument de înavuțire, fiind o marionetă în mâinile destinului și ale bărbaților care-i pecetluiesc soarta: Ion și Vasile Baciu.

Întâlnirile dintre Ion și Ana, bine calculate de către Ion, o transfigurează total: „fața i se îmbujora de o încredere senină. Umbla mai sprintenă, muncea mai cu drag.” Cu atât mai izbitor este contrastul cu starea ei după căsătorie. Încă de la nuntă, când surprinde privirea înfocată pe care Ion i-o aruncă Floricăi, ea „simți că nădejdile de fericire se risipesc”. Ana își rostește, acum, parcă propriul bocet: „Norocul meu, norocul meu...”.

Privirile ei umile, care exprimă „o dragoste de câine huiduit” trezesc mânia lui Ion, obsedat că Baciu tergiversează actele pentru cedarea pământului.
Nunta Floricăi cu George este un moment de cumpănă în existența Anei, care întrevede acum moartea ca pe o unică scăpare din aceste univers care este cuprins, parcă, de „niște ape tulburi”. Femeia simte acum o silă grea pentru tot ceea ce o înconjura, iar copilul i se părea o povară.
Sinuciderea ei este descrisă minuțios într-un capitol de mare forță analitică, „Ștreangul”. Moartea eroinei, fără intenția acesteia, devine o cumplită pedeapsă aplicată aceluia care i-a distrus viața. Destinul Anei este unul tipic lumii rurale, unde „femeia reprezintă două brațe de lucru, o zestre și o producătoare de copii.”

Sinuciderea Anei și moartea copilului nu-i trezesc lui Ion vreun licăr de conștiință. Viața celor doi nu reprzintă decât o garanție a proprietății asupra pământurilor lui Vasile Baciu.
Ca un răspuns al sfârșitului tragic al Anei, ion moare și el, însă ucis de george, care reprezintă, în roman, „o unealtă” a destinului pedepsitor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.