Imaginatia

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Memoria:Interpretata ca proces si produs al restructurarii experientei, imaginatiadepaseste memoria. Daca memoria are caracter reproductiv si este cu atat mai valoroasa cu cat reda mai fidel informatiile memorate, imaginatia este cu atat mai valoroasa cu cat rezultatele sale depasescexperienta subiectului sau a societatii, insa imaginatia nu poate exista in absenta memoriei, intrucat imaginatiaisi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginatia

Memoria:Interpretata ca proces si produs al restructurarii experientei, imaginatiadepaseste memoria. Daca memoria are caracter reproductiv si este cu atat mai valoroasa cu cat reda mai fidel informatiile memorate, imaginatia este cu atat mai valoroasa cu cat rezultatele sale depasescexperienta subiectului sau a societatii, insa imaginatia nu poate exista in absenta memoriei, intrucat imaginatiaisi extrage materialul din experienta anterioara furnizata de perceptiesi stocata in memorie.Imaginatia nu se confunda, deci, cu amintirea concreta intrucat nu rezulta nicio perceptie, ce este reconstructie.

Amintirile sunt retrospective, compozitiileimaginatiei prospective si atemporale.Inradacinarea imaginatiei in memorie: memoria reprezinta rezervorul imaginatiei. In fapt, imaginatiaisi extrage materialul din experienta anterioara furnizata de perceptiesi stocata in memorie.
Gandirea:In procesul imaginativ, gandirea are un rol important. Activitatea imaginativa se realizeaza prin intermediul analizei si sintezei, a abstractizarilor si a generalizarilor etc., acestea fiind operatii fundamentale ale gandirii, imaginatia devenind creatoare mai ales atunci cand utilizeaza euristica.

Daca gandirea permite surprinderea a ceea ce este esential, necesar si general in realitate sau ceea ce este logic posibil, imaginatia exploreaza necunoscutul, posibilul, viitorul. Gandirea siinteligenta coordoneaza productia imaginativa, iar imaginatia, la randul ei, participa activ la identificarea modalitatilor de rezolvare a problemelor. Daca nu ar exista imaginatie, activitatea de cunoastere sau de rezolvare a problemelor ar inainta pas cu pas, neexistand o orientare precisa.

In actele creatoare, in rezolvarea de probleme, chiar in intelegere, imaginatia este asociata inteligentei, capacitatiimintii umane de a stabili interrelatii, de a corela elemente distincte si aparent fara legatura. Atat imaginatia, cat siinteligenta joaca un rol important in efortul continuu de adaptare la mediu. Un comportament inteligent probeazaachizitiile datorate invataturii, dar prezinta si o anume flexibilitate, construindu-se creativ si adecvat situatiilor. In dezvoltarea personala, gandirea(mai cu seama forma sa abstracta) siimaginatia se intrepatrund (imaginatiafolosesteoperatiile gandirii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.