Imaginarul poetic eminescian la Grigore Vieru

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.41

nivel: Facultate

Luna este plasată într-o corelație triplă cu lacrima și izvorul, cel din urmă definit în formă de cimilitură astfel: „Cineva, sus pe coastă, /Spală fața lunii /Cu lacrima noastră.” (Izvorul) Steaua este „aliata” izvorului și a lacrimii: „Iar steaua din cer / de izvor s-a lipit, /de lacrima lui. /Ah, apă vioară!” (Ascultându-l pe Enescu) Înrudit cu apa ne apare ș[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Imaginarul poetic eminescian la Grigore Vieru

Luna este plasată într-o corelație triplă cu lacrima și izvorul, cel din urmă definit în formă de cimilitură astfel: „Cineva, sus pe coastă, /Spală fața lunii /Cu lacrima noastră.” (Izvorul) Steaua este „aliata” izvorului și a lacrimii: „Iar steaua din cer / de izvor s-a lipit, /de lacrima lui. /Ah, apă vioară!” (Ascultându-l pe Enescu) Înrudit cu apa ne apare și soarele: „Nu poți din ape smulge /Un soare oglindit. /De mine chipul mamei /Să îl desparți nu poți.”

Toate aceste motive: izvorul, luna, soarele, cerul, steaua, lacrima, codrul etc. se amestecă, reflectînd imaginarul într-o perfectă omogenizare cu limbajul, într-un desen simfonic, de sublimă expresivitate, în vreme ce Eminescu pune în evidență capacitatea de invenție a geniului său: în poemul „Luceafărul”, potrivit codului estemologic al propriului imaginar, suprapus sistemului originar, se înregistrează omogenizarea unor izvoare interne și externe.

În poezia lui Grigore Vieru eul poetic este conștient de puterea orfică a cîntului său: „Aș vrea asemeni ploii/eu cîntul să-mi frîmînt”, iar cîntecul – sinonim cu poezia – poate însemna o punte peste prăpastia primejdiei, dar cel mai important este că se află între tentația orfică și mesianică.

Dacă ținem seama de dialogul poetului Grigore Vieru cu Adalbert Gyuris, în Convorbiri literare, nr.8 (152), 2008, confirmăm această idee cu argumentul: „Eu cred că dacă Dumnezeu ne-a dat har poetic e destul să citim în toată viața doar două cărți: Folclorul poetic românesc și Biblia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.